Пламен Йорданов, народен представител и председател на Областния предизборен щаб на ПП ГЕРБ в Стара Загора: Трябва ни сигурност, а не тръгване по непознати пътища

STZAGORA.NET
*
- Г-н Йорданов, Вие участвахте в петъчното пленарно заседание на парламента, когато бяха отработени въпросите за квадратчето “Не гласувам за никого” в бюлетината и броя на секциите в чужбина. Как ще коментирате взетите решения в Избирателния закон?
- Решението за секциите е добро. Това, което на мен лично не ми харесва, е, че е малко закъсняло. Но както се казва – по-добре късно, отколкото никога, защото в крайна сметка с тази промяна, макар и в последния момент, се дава една добра възможност на нашите съграждани в чужбина да имат по-голям достъп до повече на брой изборни секции и така да упражнят правото си на глас. Закъснението според мен е поради сложната коалиционна обстановка в която се намираме и която е видима за всички.

- Някой правил ли е сметка в една Англия, например, колко секции са необходими и колко избиратели щяха да бъдат възпрепятствани да дадат гласа си при само 35 секции?
- Да, имаше подобна калкулация от председателя на Комисията по правните въпроси в парламента Данаил Кирилов. Специално за Англия около два пъти ще се увеличи броят на секциите, съответно два пъти повече хора ще могат да упражнят своето право на глас. Относно квадратчето – това беше една прищявка на коалиционните ни партньори, за която ние се съгласихме от гледна точка на това, да бъдат удовлетворени техните притеснения не толкова за настоящите, колкото за едни бъдещи избори. Ясно и отчетливо личеше притеснението на малките партии, че тези гласове, оставайки като действителни, техният относителен дял в едни следващи избори като процент спечелени гласове ще падне и оттам ще намалее тяхното представителство в парламента. Аз лично съм разколебан дали това беше най-доброто решение, защото на последните парламентарни избори ние видяхме едни твърде широки коалиции, които веднага след изборите проличава колко безпринципно са били съставени. И всъщност, че са били съставени само с една единствена цел – да може да се прескочи определен праг. Не смятам, че това е от полза за демокрацията. Виждате какво се случва в настоящия момент, какъв разнобой настъпи в самите коалиции.

- Квадратчето предизвика доста препирни в Народното събрание и извън него. Последното решение уталожи ли емоциите?
- Да, смятам, че ситуацията вече е спокойна. В интерес на истината в края на парламентарния ден освен народните представители от ГЕРБ и една част от Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които бяха “мобилизирани” през последните дни, в залата други нямаше – всички останали колеги просто не бяха на работа. Вероятно си вършеха предизборните ангажименти. Нещо, което не им прави чест, защото през последните няколко дни ситуацията беше изкарана от нашите опоненти такава, сякаш ние не искаме да работим. А всъщност се видя точно обратното.

- В каква степен е мобилизирана ГЕРБ за настоящата канидидат-президентска кампания?
- ГЕРБ е в много добра кондиция. В последните дни при нас, а и според това, което чувам от колеги от другите региони, мобилизацията на хората е доста голяма, тъй като разбират важността да излязат да гласуват на тези избори и да подкрепят нашите кандидати за президент и вицепрезидент Цецка Цачева и Пламен Манушев. Разбират, че подкрепяйки ги, те всъщност гласуват стабилността в страната да продължи, а не да си правим нови експерименти. Всички помним какво сътвориха БСП и ДПС само за година след първото правителство на Борисов и ще ви дам само един пример. Откраднаха 4 млрд. лева директно от хората! Имам предвид банката, която фалираха. Това са средства, откраднати от вложителите, от българските граждани. И нека не забравяме всичко това, а да си го припомняме всеки ден. Надявам се скоро да има осъдени за това престъпление.

- Какво Ви кара да мислите, че може да се стигне отново до такива експерименти?
- Стават все по-осезаеми безпринципните и олигархични свързаности, които отново тласкат страната към дестабилизация. Много ясно започва да личи връзката ДПС-БСП и добрата им колаборация, която вероятно ще се официализира след първия тур. И точно затова е изключително важно цялото дясно пространство да бъде мобилизирано – не само ГЕРБ, а и всички дясно мислещи хора, за да може да се противодейства. В момента според мен е в ход един сценарий, който видяхме през 2013-та година: тотална мобилизация срещу дясното и по-скоро срещу усилията на управляващите да спрат контрабандата, да изсветлят икономиката и като цяло да сложат ред след експеримента, който имахме преди две години.

- Смятате, че целта на ухажването между БСП и ДПС е връщането на власт най-вече с икономическа цел?
- Убеден съм, че хората много добре усещат и знаят това. Те не са забравили нито КОЙ, нито пък целувката на Орлов мост между БСП и ДПС. Правят разлика между развитието примерно на Стара Загора през последните години и спирачката, която беше ударена на еврофондовете по времето на Орешарски. Тогава на общините им беше много трудно – спрени проекти, неразплатени задължения към фирмите, което доведе до фалити… Аз съм убеден, че никой не иска това да се случи отново. Ето затова ни трябва предвидимост и сигурност, а не тръгване по непознати пътища. Кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев са хората, които достойно ще ни представят пред Европа и пред света, те са хора които тежат на мястото си, които ще отстояват интересите ни.

- Преди първия тур на изборите нещата изглеждат така, сякаш всички са срещу ГЕРБ?
- Важно е хората чрез гласа си ясно да заявят, че са против другия модел – олигархическия, че искат да живеят добре, да имат работа, градовете ни да променят облика си и да стават все по-европейски, корупцията да бъде изкоренена. Всичко това се гарантира от днешното управление. Периодът, в който се намираме, е изключително ключов. Новият програмен период започна преди една година, а преди това се борихме с последствията от експеримента Орешарски. И ако сега позволим да има сътресения и неясноти, които да доведат до пречки пред тези проекти, които са започнати и предстои да бъдат реализирани през следващата година, най-вече в малките общини – за ВиК-сектора, пътната инфраструктура, за ремонт на паркове и читалища, сътресенията може да доведат до загуба на европейско финансиране.

- Тоест отново опираме до важността на предизборната подготовка, до това да убедите хората, че кандидатите на ГЕРБ заслужават най-голямата подкрепа?
- Аз съм убеден, че ГЕРБ е в достатъчно добра форма, за да постигне и на тези избори победа. Друг е въпросът, че ме притеснява по-скоро тъмната страна на онези сили, които действаха през пролетта и зимата на 2013 г. и се надявам този път те да не успеят да дестабилизират обстановката. Много ясно личеше в пленарната зала “подаването на топката” между БСП и ДПС, и хъса им за дестабилизиране, за скандали, за сеир, който в крайна сметка не работи за никого.

- Отцепването на ДОСТ от ДПС няма ли да неутрализира това влияние?
- Изборите са подходящ момент за тези две формации да преброят своите избиратели. Защото за мен подкрепата към Пламен Орешарски от страна на ДПС е точно това – начин да бъдат преброени гласовете на ДПС и да видят какво е откъснал ДОСТ от тях. И съответно това да бъде една база за определяне на цената на втори тур. Каквато винаги има.

- Вярвате ли в социологията? Агенции дават тези дни преднина за Цецка Цачева пред Румен Радев между 6 и 8 процента на първия тур, и оспорван балотаж между тях?
- Вероятно е така в рамките на страната. Това, което виждам специално за региона на Стара Загора, е, че нашият резултат тук ще бъде по-добър от националната прогноза на агенциите. Определено виждам ентусиазъм у хората. Сега на 26 октомври (сряда) предстои мероприятие из цялата област, на което кандидат-президентската ни двойка ще бъде представена пред обществеността. Така че да може в пряк контакт хората да зададат своите въпроси и да дискутират с г-жа Цачева и г-н Манушев. С тях ще бъде и председателят на парламентарната ни група и председател на Централния предизборен щаб г-н Цветан Цветанов, народните представители, кметът на Стара Загора, както и кметовете на съответните населени места, които ще посетим.

- С какво Цецка Цачева и Пламен Манушев са по-добрите кандидати за президент и вицепрезидент от всичките останали техни конкуренти?
- Може би най-важното е, че те са най-подготвените и ще бъдат най-доброто лице за страната ни. А и с избирането им ще гарантираме стабилността и европейския път на развитие на България, по който сме тръгнали. Който ги познава, знае колко стойностни, ерудирани и принципни хора са и двамата. Колегите ми в парламента виждат, че когато г-жа Цачева води пленарното заседание, тогава някак си винаги успява да успокои обстановката, да балансира нещата, така че да няма скандали и работата да протича нормално. Което е много необходимо качество за един бъдещ президент – да бъде обединител, да може да излъчва спокойствие и да осигурява такова.

- Чували ли сте легендата, че България ще тръгне нагоре в развитието си, когато бъде оглавена от руса жена?
- Да, разбира се. И дай Боже! Пък и смятам, че е време да имаме първата жена президент.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн