Собствениците на земи край Бедечка – с възвание към общинските съветници преди сесията в четвъртък

STZAGORA.NET
*

Публикуваме  текста на разпространеното днес възвание на собствениците на земи край река Бедечка към общинските съветници в Стара Загора преди ключовото им заседание в четвъртък:

Чрез Председателя  на  Общински съвет Стара Загора до:
-          ПК по законност и обществен ред
-          ПК по финанси и бюджет
-          ПК по здравеопазване
-          ПК по земеделие, гори и опазване на околната среда
-          ПК по общинска собственост и стопанска политика
-          ПК по териториално и селищно развитие и транспорт
-          ПК по социална политика
-          ПК по образование,наука и защита правата на децата

 

И   З   Я   В   Л   Е   Н   И   Е

 

КЪМ   ОБЩИНСКИТЕ   СЪВЕТНИЦИ

ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА УРЕГУЛИРАНИ ПОЗЕМЛЕНИ  ИМОТИ ПО ВЛЯЗЪЛ В ЗАКОННА СИЛА ПУП-План за регулация и за застрояване, В КВ.“БЕДЕЧКА“,

 

Уважаеми  г-жи  и  г-да  Общински съветници,

 

Предложението на КМЕТА на Община Стара Загора, Г-н Живко Тодоров, регистрирано под № 10-61-490 от 19.09.2016г. противоречи на член 4, ал. 1 и на член 17, ал. 1,2,3,4 и 5 от Конституцията на Република България. То е необосновано, незаконосъобразно и в разрез на влезлите в законна сила Съдебни решения, които се ползват със силата на присъдени установени обстоятелства!

Изложението не отговаря на действителната фактическа обстановка. Не са предоставени значителни доказателства.

 

  НАШИТЕ  АРГУМЕНТИ  В  ТОЗИ  ПОСОКА  СА:

            За какъв парк, за каква загриженост, за какво опазване на благоприятната и здравословна околна среда става въпрос? Искаме да припомним на уважаемия Кмет, че тази  част е едно сметище, тъй като през годините Общината няма средства да я подържа. В момента на тази  територия има маса боклуци, и то най-много от  самата Община, която на 12.09.2015г. събори незаконните постройки, продаде тухлите и остави камари боклуци. Кой ще ги чисти? Как ще го подържа общината като няма средства? За каква зелена площ говори?

Как е възможно при такова значително участие на съдебна и държавна власт да се твърди, че има сериозни основания да се счита, че тези Решения са НИЩОЖНИ ?!

От всички се знае, че ние собствениците притежаваме съдебни решения  от 1994г., 1995г., 1996, 1997г.,във основа на които е възстановена собствеността ни. Именно те, които са най-висшия правосъден акт, сложиха край на разногласието между нас собствениците  и  Общината още през 1997г.

Тази територия която е отредена за кв. “Бедечка“ с Решение №1069/11.09.2003г. , е ЧАСТНА  и никога не е била документално и законно парк, озеленена площ и особено публична-общинска собственост!

Настояваме да помислите и за атакуваното Решение ,  взето на основание чл.9,ал.3 от ЗУТ. То е абсолютно законосъобразно и е взето на база на множеството представени  съдебни решения , че в тази територия, няма парк, тъй като там не е провеждано озеленяване. Има запазени дървета от разсадника, а останалото е саморасляци!

Идентични на това Решение са и другите визирани Решения от 2005, 2007 и 2011г. Всички те са взети, защото е безспорно доказано, че територията не е била парк, нито публична-общинска собственост, а само и единствено ЧАСТНА, защото там никога не са провеждани каквито и да били паркови подобрения. Няма явна Фактическа грешка ,тъй като по силата на ЗАКОНА там никога не са извършвани каквито и да било мероприятия!

Цитат: От  Решение №1036 от 09.09.1997г на Върховен административен съд,

„До 1960г. местност „Бахчи-БЕДЕЧКА“ е включена в ТКЗС, след което по силата на Заповед №443 от 28.04.1960г.,без да има данни за отчуждаване, попада в строителните граници на населеното място и по конкретно в парк “Бедечка“. Понастоящем върху него не са проведени каквито и да били мероприятия във връзка с утвърдената регулация за парк, земята е обрасла с храсталаци и стари тополи“, В тази територия няма парк!-Край на цитата.

С  Решение на Старозагорски окръжен съд от 1997г.:

Цитат: „ Заповед № 443 от 28.04.1960 г. на Окръжен народен съвет Стара Загора не може да възпрепятства възстановяването на собствеността, тъй като планът за парк НЕ Е ИЗЦЯЛО ПРИЛОЖЕН НА ТЕРЕНА!“ –край на цитата.

С други думи, територията, върху която са възстановени имотите на  собствениците, никога не е била ПАРК, и респективно по предназначение никога не е била  публична общинска собственост, поради което имотите да не подлежат на реституция.

Относно твърдението на Кмета, че там е имало публична-общинска собственост, Ние собствениците питаме: С какви документи разполага Община Стара Загора,от коя година и как е станала собственик на тези частни  земи, след като земята там нито е продавана, нито е отчуждавана, а е взета насилствено за ТКЗС? Има ли документи и от коя година Община Ст. Загора, да са описани и поддържани регистри на тъй наречените „зелени площи“? Кога и по силата на какъв документ е станала публична-общинска собственост?

По точка четвърта от Предложението се  твърди, че приетият през 2012 год. ПУП за кв.”Бедечка” се оказва в противоречие с ОУП. Но нали Вие г-н Тодоров, през вашия първи мандат на 28 юни 2012год. внесохте предложение :

цитат: “Одобрява  ПУП – План за регулация и План  за застрояване на територията на парк”Бедечка”  гр.Стара Загора, част от кадастрален район 513,обхващащ следните квартали: от №801 до №831; възлага на Кмета на Община Стара Загора да предприеме всички необходими действия за продължаване  процедирането на ПУП по реда на Закона за устройството на територията в изпълнение на настоящето решение“.Край на цитата.

По това  Решение, Старозагорски административен съд се произнася през 2015г.:

Цитат:“ Доколкото при приемането на оспореното решение не са допуснати нарушения на императивни правни норми,дисквалифициращи го като валиден административен акт и не са констатирани недостатъци от категорията на съществените такива,опорочаващи акта до степен на нищожност,съдът намира,че жалбата и направеното с нея искане за прогласяване нищожността на Решение №283/28.06.2012г. на Общински съвет Ст. Загора е неоснователна и като такава следва да бъде отхвърлена“.Край на цитата.

 

Искаме да припомним на уважаемите Общински съветници ,че:

-Повече от 20год. плащаме данъци за възстановените си имоти, без да можем да правим нищо върху тях. Къде в Европа го има това?

-Отстъпили сме безвъзмездно 22% от собствеността си на Община Ст. Загора, но Кметът упорито продължава да крие, че сегашният ПУП-План за застрояване – 2012г. предвижда над 100 декара зелена площ.Но тя и нея не подържа.

-Платили сме с наши средства изработването на ПУП-а  и  сме спазили всички изисквания на ЗАКОНА. Проведени са  и десетки обществени  обсъждания.

- Имаме ЗАПОВЕДИ, респективно  НОТАР. АКТОВЕ  ЗА СОБСТВЕНОСТ, които са заставили Кмета Живко Тодоров да ги издаде, въз основа на Съдебни решения.

- Вписани сме в имотния регистър!

 

ЗАТОВА   за   пореден   път   питаме:

-Защо след 13г.  взети законни решения се обявяват за нищожни? Къде бяхте през тези години?

- Защо след 4 год. влязъл в законна сила ПУП продължават  да се търсят вратички за неговото отменяне? До кога ще продължава този психически тормоз?

- Промяната на Общия устройствен план ще  доведе ли до промяна на собствеността и ще промени ли оценката на имотите ни, която Комисията  по чл. 210 от ЗУТ ни издаде още през 2011г., а  с годините тя се повишава?

- Община Ст. Загора наясно ли е за всички инвестиционни проекти за квартал „Бедечка“ и какво ще загуби от тях?

- Какво ще стане с разрешенията за строеж, които са издадени от Община Ст. Загора?

- Какво ще се случи със собствеността на магазин „Кауфланд“, който също е част от атакувания ПУП-План за застрояване-2012г. за кв. “Бедечка“?

-Защо след построяването на „Кауфланд“ започна да се иска промяната на ПУП-а?

- На кого реално икономически и политически пречим?

-Не е ли  това  скрита  национализация?

 

И не на последно място:

- Наясно ли е г-н Кметът, че с тези свои действия, не само ще обрече Община Ст. Загора на фалит, но и ще обрече поколения напред да плащат високи данъци за неговата грешка?

 

Уважаеми  Общински съветници,

Искаме също така да припомним на всички  присъстващи в залата, че в Европейската конвенция за правата на човека, към която България се присъедини още през 1991г. и е над нея, е записано: цитирам: “Всяко физическо или юридическо лице има право мирно да се ползва от своята собственост. Собствеността е неприкосновена, освен ако накърняването й е нужно за обществен интерес в случай, уреден в закона.” Намесата на властите в нарушение на тези права е недопустима. Край на цитата.

 

В Харта на основните права в ЕС е записано:

цитат: „Чл. 17,ал.1- Всеки има право да се ползва от собствеността на имуществото, което е придобил законно, да го ползва, да се разпорежда с него и да го завещава. Никой не може да бъде лишен от своята собственост, освен в обществена полза, в предвидените със закон случаи и условия и срещу справедливо и своевременно обезщетение за понесената загуба.    -край на цитата.

Никой няма право да ползва и да се разпорежда с чужда собственост без съгласието на собственика. Ние собствениците,26 години търпеливо чакахме всичко да се разреши по законен път, желаем да строим върху земята си, тя е отредена за строителство при конкретни параметри и очакваме Държавата и Общината да приложи закона, както до сега, в противен случай   влизаме в хипотезата, опит за грубо погазване на частната собственост!

 

Уважаеми Г-н Кмете, Уважаеми Общински съветници,

 

Готови ли сте да платите последствията, което ще предизвика настоящото „Предложение“? Съдът ще присъди много по-висока цена за имотите ни, защото са минали години и всичко поскъпва! Поради това  необосновано и незаконосъобразно е предложението на Кмета. Ще започнат съдебни дела срещу Общината в Българският  и Европейският  съд, за плащане на: За пропуснати ползи и извършени разходи, за пропуснати инвестиционни проекти и изпълнението им, за данъци за 15-20 год. назад, за платените суми по изработването на ПУП-а, за плащане на реално възстановени земи, като общината ще се лиши от над 100 дка. площ, разноските по съдебните дела и т.н.

 

Г-жи и г-да Общински съветници, готови ли сте да поемете  отговорността пред  гражданите по всички тези въпроси?

 

ЕТО ЗАЩО СЕ ОБРЪЩАМЕ КЪМ ВАС И НАСТОЯТЕЛНО ВИ МОЛИМ, ДА ОТХВЪРЛИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО  НА  КМЕТА от  19.09.2016г.!

 

Ние  собствениците, вярваме във Вас, а и Вие не веднъж сте доказвали, че върховенството на Закона в Стара Загора се зачита!  Сигурни сме, че и този път ще вземете правилното и законосъобразно  решение! Не ни разочаровайте!

 

 

                                                         С уважение: Собствениците на кв.“Бедечка“ Стара Загора.

 

27.09.2016

гр. Стара Загора

#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн