Проблемът на квартал “Зора” с оборския тор отпадна, останаха въпросите за волностите в торенето

STZAGORA.NET
*
Разтревожени жители на старозагорския квартал “Зора” загряха в началото на отминалите четири празнични дни “горещия” телефон на Община Стара Загора със сигнали за силна миризма на фекалии, която се носи по въздуха, прониква навсякъде и не им дава нито да се покажат навън, нито да си отворят прозорците в горещината.

Проблемът бързо придоби гласност в социалните мрежи. Старозагорката Татяна Христова написа следното: “Нормално ли е да не можеш да си отвориш прозореца в тези жеги? Мирише отвратително на ла*на. Прибирам се в чистия си апартамент с нови мебели, сядам да обядвам и сякаш се намирам в градските тоалетни и ми мирише ДОСТА СИЛНО на ла*на, ми имам усещането, че направо ги ям. Цял квартал ще диша тази миризма, защото на поредния кр*тен така му е скимнало. Стигат ми циганите и малките деца, които припикават къде що има градинка или под терасите.”

След “Зора” подобни сигнали дойдоха и от кв. “Самара” 1, 2 и 3, както и от магазина на “Метро”, че дори и от района на мол “Галерия” и изхода за Димитровград: “Самара 3 също смърди”, “На Метро беше ужас! И вътре миришеше сутринта!” Покрай тревожните гласове с въпроси дали само мирише, или е и опасно за здравето, се появиха и забележки от типа “Вие не знаете ли, че в Испания, Австрия, Швейцария и т.н. често мирише на оборски тор, но там никой не мърмори, хората са свикнали, това е едно от неудобствата на екоземеделието”.

Веднага тръгнаха и въпроси относно източника на вонята. Появиха се различни версии.

Проблемът се засили с констатацията на старозагорци в коментарите им, че в почивните дни институциите не работят. Но нашата проверка установи, че не е било точно така.

Първият сигнал за силна миризма е подаден на “горещия” телефон на Община Стара Загора в 9:02 ч. в събота, 4 септември. В него подателят му изказва предположението, че вонята идва от ферма за прасета край кв. “Зора”. Веднага се е задействал екип на звено “Контрол екология и чистота” (КЕЧ), който е потъсил РИОСВ за съвместна проверка. В 10:35 ч. вече е направена докладна записка, придружена със снимков материал. “Причината за непоносимата миризма е наторяването на земеделска земя, намираща се на около 300 метра югозападно от кв. “Зора” с около 150 кубика органична тор”, е записано в отчета по проверката. Сочи се, че към съответния момент липсва информация кой е собственик на земеделската площ. Проблемът е от компетенцията на Областна дирекция “Земеделие и гори”, е записано още в отчета на Центъра за градска мобилност.

Директорът на Областна дирекция “Земеделие и гори” Елка Бонева сподели пред медията ни, че още същия ден е посетила въпросната нива, за да се увери с очите си за какво става въпрос. Според нея институцията ще се задейства днес, веднага след като бъде сезирана от Регионалната екоинспекция.

В понеделник в социалните мрежи все още се твърдеше, че “смърди, та не се трае”, но вчера шумът около миризливия проблем намаля. В кв. “Зора” въздухът беше чист, понеже вятърът се обърна. Понамирисваше само в района на надлеза на Околовръстното. Под сенките в квартала обаче не бяха наясно какво точно са дишали и по каква причина. Хората там, с които разговаряхме, все още спрягаха различни версии, всеки според фантазията и страховете си.

На място ние пък видяхме, че въпросната нива е спряла да излъчва силна миризма по една много проста причина – торът вече е разхвърлян по нея на дълги ивици и дори е успял да изсъхне под горещото слънце. Но купчината, чието място още личеше, е била солидна – според очевидци там са били изсипани десетки самосвали с тор.
* * *
Съвместна комисия на институциите днес преди обед (сряда, 7 септември) е направила предписание към собственика да бъде извършено допълнително заораване на земеделската площ, за да се предотвратят по-нататъшни проблеми.

За старозагорци остана обаче висящ ключовият въпрос – всеки път ли ще смърди така, когато някой реши да натори нивата си около града с неузрял оборски тор? Няма ли стандарт за това, с какво може да се тори и с какво не може? И не трябва ли да се взема всеки път под внимание какво е разстоянието от съответния подлежащ на торене блок до жилишните квартали на Стара Загора? В случая това разстояние е прекалено малко и потърпевшите бяха хиляди.
# vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн