Димитър Танев, РБ: Излъчихме силен кандидат-президент. До последния момент всичко е възможно

STZAGORA.NET
*

Трайчо Трайков

Димитър Танев

На заседанието на лидерите на партиите от Реформаторския блок в края на миналата седмица единодушно беше решено кандидатът за президент на блока да бъде бившият министър на икономиката (2009-2012 г., в първото правителство на ГЕРБ) и настоящ общински съветник в столицата Трайчо Трайков, с вицепрезидент армейски генерал от резерва Съби Събев. По този повод потърсихме коментара на старозагорския народен представител от РБ и зам.-председател на Движение България на гражданите Димитър Танев.

“Много хора предричаха, че няма да се явим на изборите, че няма да сме заедно и т.н. Затова се радвам, че както винаги досега в последния момент ние събрахме сили да излъчим максимално силна кандидатура, която да представи Блока добре” – каза Димитър Танев.

Той припомни, че неговата партия подкрепи скулптора проф. Велислав Минеков като най-силна и най-точно отговаряща на приетия от реформаторите профил гражданска номинация. “Както каза нашият лидер г-жа Кунева, наложи се всеки да направи по крачка назад. Но решението вече е взето и предстои окончателното му одобрение от Изпълнителния съвет на РБ в някой от дните на настоящата седмица или в началото на другата” – съобщи Димитър Танев. Самият Трайков вече излезе пред обществото с призива “Не сте малко, гласувайте!”, което е много силна заявка за балотаж – отбеляза народният представител.

По отношение на процесите вляво Танев сподели следното: “Малко ми е тъжно, защото няма силно дясно без силно ляво. Очевидно много хора се намесиха лявата кандидатура да я няма. Много хора също така надничат зад рамената на ген. Радев с надеждата да осребрят успеха и да се разграничат от неуспеха. И явно една такава двойствена политика не води до нищо добро. Моето очакване е, че вляво ще има четирима кандидати. Доколкото знам Татяна Дончева също е заявила участие, Георги Кадиев вероятно и той ще участва, тъй като неговата партия “Нормална държава”, която току-що е направена, трябва да мине през избори. Така че вляво очаквам разпиляване на гласовете. Но може би левицата трябва да изживее подобен процес на този, който мина при нас вдясно.”

В ГЕРБ бавят обявяването на кандидата си с тактически мотиви, тъй като те имат своята удобна позиция, строена армия, осигурено финансиране, партийни щабове, отпечатани плакати и т.н. Приготвили са колата и чакат само да сложат шофьора вътре – образно коментира Димитър Танев. – Могат да си го позволят, тъй като са голяма, системна партия, структурите им работят навсякъде. “Те ще нагодят кандидата си спрямо всички останали. Както и преди сме виждали, ГЕРБ не правят кампания. Те няма да влязат в нито един дебат. Последните социологически проучвания сочат, че са партията с най-голяма подкрепа. Те разчитат на инерцията, която имат и, разбира се, кандидатът им да няма алтернатива. За тях това е добре – да няма дебат, да няма конфронтация, за да мине всичко без изненади. Но изненади винаги може да има – избори са това. Не изключвам нищо, до последния ден всичко е възможно” – обобщи Димитър Танев. И допълни, че за ГЕРБ е важно да излязат на балотаж с патриотите в лицето на Каракачанов и Нотев, защото тогава гласовете на ДПС ще отидат автоматично към тях.
#vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн