Стара Загора чества 131 години от Съединението на България

STZAGORA.NET
*
Старозагорци честваха днес 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. За участие в тържествения общоградски ритуал, организиран от Община Стара Загора, в парк “Пети октомври” дойдоха областният управител Георги Ранов, председателят на ОБщинския съвет Емил Христов, зам.-кметовете на Общината Йордан Николов и Иванка Сотирова, депутати, общински съветници, представители на политически партии, ветерани, офицери от запаса и резерва, общественици, много граждани. В ритуала участва почетен караул, духов оркестър и знаменна група от Втора бригада.

Тържествено слово за историческото значение на Съединението произнесе началник-щабът на Втора Тунджанска механизирана бригада полк. Манол Манолов.

“6 септември 1885 г. е забележителна дата в историята на България. Изстрадалият ни народ отхвърли една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. В Стара Загора на този ден областния управител Атанас Илиев, командирът на старозагорската дружина кап. Стоянов и изявени общественици от града, след пристигане на телеграма от Пловдив със съобщение за обявяване на Съединението, излизат на площада и съобщават на строената дружина и на обществеността радостната вест. Съединението определи съдбата на България за години напред. То беше подготвено от редица важни събития преди него: от Българското Възраждане, от десетилетната борба за независима българска църква, от вековната борба за съхранение на език, традиции и обичаи на българите, от борбата за национално освобождение, от десетки въстания, в т.ч. Априлското въстание, което предшестваше Руско-турската освободителна война. Съединението даде урок на Великите сили, на държавите, които със своето влияние, със своята военна и икономическа мощ определят хода на историческото развитие. Този урок се състои в това, че колкото и да са силни тези Велики сили, те трябва да се съобразяват с малките народи, които искат своята свобода, независимост и обединение. Съединението широко отваря пътя за по-бързо обществено-икономическо развитие на страната. И ако свободата на България се ражда през 1878 г., 7 години по-късно тя е геройски защитена при Сливница, Гургулят, Драгоман, Пирот и Видин. Днес повече от всякога златните букви “Съединението прави силата” са задължаващи и актуални. Длъжни сме пред бъдещите поколения да помним примера на предците си, които загърбиха своите различия и се вдигнаха като един в името на националния идеал” – каза в словото си полк. Манолов.

Пред паметника на защитниците на Стара Загора бяха поднесени венци и цветя от Община Стара Загора, Общинския съвет, Старозагорския гарнизон, политически партии и признателното старозагорско гражданство.

Програмата пред паметника продължи с Песенния празник „Средногорско ехо“ на Туристическо дружество „Сърнена гора“ и изпълнения на хор „Библиофония“.

Днес, в деня на Съединението, своя празник отбелязват селата Сладък кладенец, Пряпорец и Малко Кадиево в старозагорска община. В с. Пряпорец, в салона на НЧ „Христо Ботев 1928“ от 12.30 ч., Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ ще изнесе празничен концерт. В с. Сладък кладенец и в с. Малко Кадиево празникът ще бъде отбелязан с фолклорна програма на площада, съответно от 10.30 ч. и 17.00 ч.





#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн