Тридневни Празници в Долината на розите и тракийските царе започват в Казанлък днес

STZAGORA.NET
*
Днес в Казанлък започват 11-тите поред Празници в Долината на розите и тракийските царе. Те ще се проведат на 26, 27 и 28 август – петък, събота и неделя.

Празниците са едно от главните събития в културния календар на Община Казанлък. Инициирани са през 2005 година в чест на уникалните находки на Траколожката експедиция за могилни проучвания (“ТЕМП”) на д-р Георги Китов, след които регионът бива наречен “Долина на тракийските царе”.

От 12:30 часа в петък в Исторически музей “Искра” започва научна конференция на траколозите в България на тема “Проблеми и изследвания на тракийската култура”. Сред акцентите за деня са още детската творческа работилница “По стъпките на тракийските майстори”, която ще се проведе в Лапидариума на музея от 16 до 20 часа. В ИМ “Искра” от 18 ч. ще бъде открита съвместна изложба “Рисунки и акварел” на Огнемир Киров и Васил Петров. Половин час по-късно в рамките на изложба “Траките” ще бъдат наградени победителите от национален конкурс. В 19 ч. на ул. “Искра” е откриването на “Панаир на тракийските занаяти”. В същия час там започва и Джаз обиколка с влакче-атракцион по централните улици на Казанлък – музикално шоу на колела с РОЯЛ ДИКСИ БЕНД Велико Търново.

Официалното откриване на ХI-то издание на Празниците в Долината на розите и тракийските царе е насрочено за 20:00 ч. Ще бъде връчена наградата “Проф. Александър Фол” за 2016 г. След което започва музикално-танцовият спектакъл на ансамбъл ЧИНАРИ “Легенди за мистичната златна маска”. От 21 ч. на площад “Севтополис” в рамките на Националния джаз-фестивал е концертът на РОЯЛ ДИКСИ БЕНД – Велико Търново.

Програмата през втория и третия ден на Празниците – събота и неделя, е следната:

27 август, събота
10:00 Библиотека „Искра“ – „Назад към корените на траките“ – анимация за деца;
10:00 ИМ “Иcкpa” – “Проблеми и изследвания на тракийската култура“ – представяне на том VIII – доклади от конференции;
10:00 ЛХМ “Чудомир” – “Нашият Чудомир” – филмов маратон и забавни антракти;
10:30 с. Бузовград – “По стъпките на траките” – eкопоход до Мегалита – “Слънчевата врата” – Възстановка на тракийски ритуали;
10:30 ИМ “Искра” – “Проблеми и изследвания на тракийската култура” – Научна конференция на траколозите в България;
16:00-20:00 ИМ “Искра”, Лапидариум – “По стъпките на тракийските майстори” – детска творческа работилница;
16:00 пл. “Севтополис” – “Тракийски мотиви от долината на розите” – бодиарт;
17:00 Музей на фотографията “Джаз кафе” – творчески портрет на джаз музиканта Майл Дейвис. Представя Емил Войников. “Джаз фест в Долината на тракийските царе” 2015 – фотоизложба на открито;
18:00 Художествена галерия Казанлък – “Турийска рапсодия” – изложба-акварел на Мая Енева и kонцерт на френския пианист Пеир-Франсоа Бланшар
19:30 пл. “Севтополис” – Ревю на тpaкийско облекло с дегустация на вино;
20:00 пл. “Севтополис” – “В долината на тракийските царе” – Национален джаз фестивал: концерт на “Кристина Кирова – квинтет” и концерт “30 години акустично джаз трио Димитровград и приятели”;
21:00 Tpaкийска гробница – Артфест Мултимедия – творческа интерпретация на фотограф-художници на региона с възстановка на тракийски ритуал.

28 август, неделя
11:00 Парк “Розариум” – Анимации за деца в Долината на траките;
19:00 Пл. “Севтополис” – “В долината на тракийските царе” – Национален джаз фестивал: концерт на “Koychev – Nedyalkov project” и “Latino swing” – концерт на германския китарист Луло Райнхард и Андре Кренгел – квартет.

Вчера от Община Казанлък съобщиха и кои ще са датите на Фестивала на розата през 2017 година. Те ще започнат на 12 май с избора на Царица Роза. Тържественото начало ще бъде последвано от разнообразната програма на фестивалните дни, като кулминацията й ще е на 2, 3 и 4 юни 2017 г.

По време на Фестивала на розата и всички останали празници, включени в културния календар на община Казанлък, ще бъдат въведени нови цени на услугите, съгласно решение № 228 от 28.07.2016 г. на Общински съвет – Казанлък за изменение в Наредба №26 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн