В неделя честваме 121 г. от създаването на организирано туристическо движение в България

STZAGORA.NET
*

Доц.д-р Алексей Стоев

Стотици туристи ще се качат в неделя, 28 август, на Националния туристически събор на Черни връх, за да отбележат навършването на 121 години от създаването на организираното туристическо движение у нас. Неговото летоброене започва от двата паметни дни – 27 и 28 август 1895 г., когато на Черни връх се качват 300 души, организирани от Алеко Константинов. Днес големият български общественик, демократ, юрист и писател е патрон на Българския туристически съюз.

Председател на БТС вече трета година е известният старозагорски астроном и спелеолог доц.д-р Алексей Стоев, директор на филиала на Института за космически и слънчево-земни изследвания при БАН в Стара Загора. По повод предстоящия празник той сподели пред медията ни, че в момента членове на БТС в България са над 38 000 души. В Стара Загора те са 1100 на брой, а в цялата Старозагорска област – 3500.

Много от тях в неделя също ще бъдат на празника на БТС на витошкия първенец Черни връх. Походът на туристическите дружества към върха ще започне от хижа “Алеко” в 7 и в 9 часа в два лъча. По-ранният ще мине през Златните мостове и хижа “Кумата”, а другият ще е директен. Ще има и колопоход от хижа “Алеко” до Черни връх. В 11:45 ч. участниците в Националния туристически събор ще положат цветя пред барелефа на Алеко Константинов. Откриването на празника е в 12:00 часа със слово на председателя Алексей Стоев и поздравления от гостите от балканските страни, членове на Европейското сдружение на планинарските организации. След концерт на туристически хор “Планинарска песен” – София ще бъде изтеглена томбола за носителите на значката “Покорител на 10-те планински първенци” за 2016 г. Ще бъдат връчени и награди.

Българският туристически съюз разполага с общо 410 обекта в страната, като 219 от тях са хижи с 13 062 легла, заслони – 26 с 283 легла, домове – 33 с 2394 легла, 33 туристически спални с 1296 легла, къмпинги – 13 с 383 легла.

БТС е доброволно, независимо, непартийно и неправителствено сдружение за социален отдих, спортно-туристическа, културна, родолюбива, природолюбива и екологична дейност. Съюзът развива и насърчава различните видове и форми на туризъм, планинарство и други туристически дейности. Стимулира ориентирането, алпинизма, спелеологията и новостите в спортно-туристическата област.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн