Инж. Пеньо Пейков, гл. инженер на “ВиК” ЕООД: Имаме голям резерв вода за Стара Загора. Проблем са старите тръби, но ги подменяме

STZAGORA.NET
*
ВиК – Стара Загора подменя тези дни водопровода по ул. “Отец Паисий” преди цялостното обновяване на улицата от Община Стара Загора. Използвахме повода, за да се поинтересуваме какви са текущите задачи пред водоснабдителното дружество в разгара на лятото.

- Инж. Пейков, на какъв по дължина участък сменяте тръбите по “Отец Паисий”?
- Улицата ще се обновява от “Августа Траяна” до завод “Берое”. Ние в момента правим ремонт между “Боруйград” и “Цар Симеон Велики”. Това се води средна водоснабдителна зона. След това ще слезем по “Отец Паисий” и надолу до бул.”Христо Ботев”, където възелът е направен с ремонта на булеварда, подменени са и тръбите южно от него. Под главната улица има два водопровода, които ще се реновират. Единият е етернитов и е с много голям диаметър, навремето е бил преоразмерен. Ще остане да действа, но ще го направим с тръба с по-малък диаметър вътре в него. Другият е стоманен, но вече идва времето и на стоманените да се подменят.

- За колко години се амортизират и те?
- За около 30 години. Иначе най-старите стоманени водопроводи в Стара Загора са на по около 100 години. Такъв е по ул. “Братя Жекови”, с тръби “Манесман”. Изолацията им е от асфалт и юта. Други, на по 50-60 години, са в добро състояние. Но по тях има стари отклонения, има нарушения на изолацията, има електрокорозия – хиляди неща, които в крайна сметка дават отражение и ги прави в определен момент негодни. По-новите стомани, които са примерно на възрастта на квартал “Железник” – около 30-35 години, са в много по-лошо състояние там, където са компрометирани. В “Железник” ги подменихме, но бяха много зле. Новите тръби са от полиетилен висока плътност, който не се влияе от вредните електрохимични процеси.

- С какъв диаметър са новите тръби по “Отец Паисий”?
- От “Боруйград” тръгва с Ф225 мм до “Цар Калоян”. Вътрешният диаметър на тръбата е 20 см, стените са дебели 2,5 см. На “Цар Калоян” има редукция на диаметъра.

- Полиетиленът ли е най-удачният материал за водопровод днес?
- Имайте предвид, че чугунът като го извадим от земята след 100-годишна работа, му няма нищо. Това е за мен доказаният материал – след един век под земята. Той не се поддава като стоманата на електрокорозия. Полиетиленът има добри характеристики, добра прогнозна издръжливост. Има индикации, че няма да прави тези проблеми, които имат етернитовите и стоманените водопроводи. Добър е, но не е най-добрият материал.

- Какъв му е проблемът?
- За мен – това, че не е изпитан във времето. Производителите на полиетиленови тръби ги състаряват експериментално със замразяване и размразяване и доказват, че са добри. През последните 25-30 годни се наложиха – в началото по-бавно, но напоследък – с много бурни темпове.

- В Стара Загора отдавна работите с него…
- Да, имаме вече 60-70 километра полиетиленов водопровод от общо 300 км.

- Останалите тръби в какво съотношение са според вида на материала?
- Две трети от останалите са етернитови, 1/3 – стоманени. Чугун има много малко – около 1%. Стоманените тръби са в централната градска част. Основните етернитови тръбопроводи са в кв. “Лозенец” (без една трета, които са сменени), в кв. “3 чучура-юг”, където е останал много малко етернит за подмяна, в “Самара” 1 и 2 и в кв. “3 чучура-север”, където сега започва подмяната им от избран от Общината изпълнител с финансиране от ПУДООС, доколкото знам, така че от този етернит може да се каже, че на практика сме се отървали.

- Каква ще бъде ролята на ВиК в смяната на тръбите в “3 чучура-север”, щом като там изпълнителят ще е външен?
- Ние ще наблюдаваме дали се спазва технологията, дали се извършват тестовете на хидравлично налягане, начина, по който се засипва и по който се превключва. О относно етернита – от този материал има и няколко магистрални водопровода с голям диаметър. Там когато стане авария, изтичането е масово.

- Колко аварии имате на ден?
- От нашата база всеки ден излизат по 9 багера. Значи минимум 9 дупки днес се изкопават. Няма ден, в който да не излизат. Когато няма авария, подменяме тръби. Имаме автоматична мониторингова система и авариите си личат по това, че в Стара Загора влиза по-голямо количество вода от това, което инкасираме. Отстраняваме всички течове, за които разберем.

- В момента какъв е процентът на загубите на вода?
- Последния месец беше малко над 50%.

- Това е сравнително добра цифра. Преди години беше над 65%.
- Да, сменихме доста тръби. Постоянно работим по мрежата през последните години в сътрудничество с Общината и направихме немалко неща. Но ни остава и много работа.

- Има ли в региона села с недостиг на вода?
- На режим е село Кольо Мариново в община Братя Даскалови. Проблемът от последните две лета в с. Арнаути вече е трайно отстранен. Сега се оформят леки смущения във водоснабдяването в гр. Шипка.

- Каква е причината за проблема в Шипка?
- Комплексни причини са. Поддържаме активна кореспонденция с кмета и с нашите служители в район Казанлък и смятаме, че въпросът ще бъде изчистен в най-скоро време. Там захранването е гравитачно, от планината. Но както и тук, в полето, и в Шипка се полива нерегламентирано. Съответно имаме и много кражби от водопровода. Водата като количество е абсолютно достатъчна. Това, което инкасираме обаче, е доста по-малко от това, което подаваме.

- Ще трябва да намерите кой краде вода.
- Ами, търсим го. Не е толкова просто. Често информацията, която постъпва при нас, е на базата на междусъседски крамоли и не винаги е достоверна.

- Стара Загора колко литра в секунда получава?
- Около 1000 л/с. Имаме и доста голям резерв в помпените станции “Ягода” и “Зимница”. Нямаме проблем с количествата вода, които подаваме. Водата е достатъчно, а и резервът в кладенците покрай Тунджа е голям. Можем да подадем още 200-250 л/с без проблем в града. Зоновите ни водоеми са почти винаги над половината пълни. А все пак е август месец и 35 градуса жега. Имайте предвид и това, че водоснабдяването на Стара Загора е едно от най-тежките в България. Тъй като над 90% от водата е помпажна, зависими сме от нормалното подаване на електричество в помпените ни станции. Зимата като завее и завали, ние треперим наравно с ЕВН да не спре тока на кладенците и помпените ни станции. Защото зоновите водоеми поддържат резерв за града за не повече от 7-8 часа.

- От р. Тунджа и от Дунавци ли получава вода Стара Загора?
- Плюс 30-35 литра в секунда от Бешбунар. Има и една водоснабдителна система в кв. “К. Ганчев”, която е в резерв и се включва само когато при смущения спираме водата, която отива от града към този квартал.

- Планинската вода от Дунавци колко е?
- Средногодишно 170-180 литра в секунда. Имайте предвид, че хвърлихме много усилия да ремонтираме Дунавския водопровод. Както със заема, който теглихме, така и с наши сили двата тунела на силовия канал под Средна гора ги обработихме муфа по муфа. Хвърлихме огромен труд.

- Водата от Дунавци смесва ли се с тази от Тунджа?
- Само пивоварната “Загорка” би могла да тегли поотделно както дунавска вода, така и от Ягода, а и от “Бешбунар”. Никъде другаде в града няма чисто дунавска вода. Само чешмата на генерал Делчев в покрайнините е захранена от този водопровод. Както и няколко абонати в местността “Съборената кюприя” северозападно от “Загорка”. Преди години чисто дунавска вода ползваха големите обществени сгради – АГ-то, Общината, Съдът, хотел “Верея”, Операта. Тъй като дунавската вода е гравитачна и за тези сгради беше направено винаги да бъдат водоснабдени. Но вече не е така и за тях.

- Което, доколкото виждаме в Стара Загора, не нарушава качеството на водата.
- Водата ни е с перфектно качество. Ние извършваме ежедневен мониторинг. След авария някъде е възможно да има замътване, но като цяло нямаме проблем с качеството.
#vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн