100 декара иглолистна гора изгоряха край чирпанското село Спасово

STZAGORA.NET
*

Пожарът край Спасово. Снимка: РД ПБЗН - Стара Загора

4000 декара растителност, 1000 от които горски фонд, изгоряха в нощта срещу вторник в местността Карасура край чирпанското село Спасово. Пожарът беше локализиран в 4:30 часа сутринта вчера. В гасителните действия участваха екипи на РД ПБЗН от Стара Загора и Чирпан, както и военнослужещи. “Огнеборци от Чирпан, Стара Загора и колеги от Армията – невероятно добра комбинация!” – коментира по този повод директорът на РД ПБЗН комисар Стоян Колев.

“В този пореден голям пожар изгубихме 100 декара иглолистна гора, но много повече са спасени” – съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Стара Загора инж.Петър Заяков. Останалите около 1000 декара, които бяха изпепелени от огъня, са предимно стърнища от селскостопанския фонд. Самият пожар е тръгнал също от запалено стърнище.

Големият пожар, който горя в понеделник в района на гълъбовските села Главан и Мъдрец, е обхванал 1460 декара горски фонд – държавен, частен и общински. Гората там е широколистна и за щастие се е разминало само с приземен огън в нея. Това означава, че възстановяването й е възможно, уточни инж. Петър Заяков.

Вчера (вторник) имаше запалвания на треви и храсти в с.Винарово, както и в Дълбоки, където изгоряха 20 декара розови насаждения и 300 декара треви и храсти. И на двете места огънят е тръгнал от гробищата, но не е засегнал горския фонд.
#vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн