„Мини Марица-изток” ЕАД получи лиценз за регионален ЖП превозвач

STZAGORA.NET
*
Изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Андон Андонов получи лицензия № 302/14.07.20016 г., която дава право на дружеството да превозва товари по националната железопътна инфраструктура в определена част от територията на България. Това стана на 29. 07. 2016 г. на официална церемония в Изпълнителна агенция „Железопътна администрация”, гр. София. Документът връчи изпълнителният директор на агенцията Веселин Василев в присъствието на главния експерт Венка Стефанова и директора на дирекция „Регулиране” към Изпълнителна агенция „Железопътна администрация” Маргаритка Французова.

Андон Андонов благодари на целия екип, който месеци наред работи за лицензирането на Дружеството като регионален превозвач на товари – ръководителят на ЖП-отдела Живко Бончев, главният инженер по ЖП транспорт Стойко Иванов и специалистите от ЖП участъците в рудник „Трояново-1” и рудник „Трояново-север”.

За първи път в над 60-годишната история на „Мини Марица-изток” подвижния железопътен състав на Дружеството може да оперира по националните линии като самостоятелна жп организация. Това означава, че железопътният транспорт на Мините отговаря на всички изисквания на националното и на основните изисквания на европейското законодателство по отношение на превозния процес, организацията на работа и системите за управление на безопасността. Лицензия № 302 от 14. 07. 2016 г. дава право да се превозват товари в участъка Нова Загора – Стара Загора – Димитровград – Симеоновград. Чрез нея се повишава сигурността на доставките на въглища към топлоелектрическите централи в комплекса „Марица изток” като се осигурява възможност те да получават суровина минимум от два рудника.

Наличието на лицензия има и икономически ефект за Дружеството – 10 пъти се намаляват разходите за преминаване в участъка гара Раднево – гара Любеново-предавателна като се спестяват средствата, които досега са плащани на лицензирани жп превозвачи. Предвижда се приходите от външни услуги, извършвани от ЖП транспорта на „Мини Марица-изток” ЕАД, които в момента са между 3 и 4 млн. лв. на година, да се удвоят.

Към Дружеството могат да се обръщат всички товародатели, в това число и лицензираните до момента в България жп превозвачи, за да транспортират товари в региона. Това особено важи за превози по жп линия № 83 Симеоновград – Нова Загора, която не е електрифицирана, но осигурява по-пряка връзка от Турция към вътрешността на България и Европа.

Лицензията дава и възможност с подвижния състав на „Мини Марица-изток” ЕАД да се извършва превоз на варовик от находищата в региона към топлоелектрическите централи от комплекса, който те използват за сероочистващите си инсталации.

С получаването на лиценз „Мини Марица-изток” ЕАД стана 14-тото дружество в България, което има право да превозва товари по националната железопътна инфраструктура на България.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн