Валя Балканска идва на Третата фолклорна среща на българските състави от чужбина в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
На 5 и 6 август в Стара Загора ще се проведе Третата фолклорна среща на българските състави от чужбина, под надслов „Верея и приятели”, която се осъществява със съдействието на Община Стара Загора. Официалното откриване с дефиле на участниците е на 5 юли 2016 г. от 17.00 ч. в новия парк в кв. «Казански».

Тази година в срещата участват 30 състава и индивидуални изпълнители от САЩ, Испания, Дубай, Великобритания, Германия и България. Събитието започва на 5-ти август от 16.00 ч. в новия парк, със специална програма за децата, която включва Фейс арт сесия, детско дефиле с приказки и викторини “Педя човек търси талант”, детско ателие-седянка за изработване на кукла с народна носия от Старозагорско и бой с кукери.

В Общинската спортна зала „Иван Вазов“ на 6-ти август от 11.00 ч. ще се проведат беседа, хоротека и танцов семинар с теория и практика. Участниците ще се запознаят с музикално-танцовите характеристики на отделните музикално-фолклорни области на България. Лектори са Даниела Найберг от САЩ, Гергана Панова от Германия и Константин Маринов, който е инициатор на фолклорните срещи. Събитието спомага за установяване на трайни контакти между българските културни общности по света и стимулиране развитието на състави и изпълнители за популяризиране на българския фолклор и култура, както и съхранение на културната идентичност на българите по света, чрез музиката, песента и танца.
Срещата ще завърши с голям фолклорен концерт „Верея и приятели“, със специалното участие на Валя Балканска и Петър Янев. Той започва в 18.00 ч. в новия парк.

ПРОГРАМА

5 август, Новия парк

16 ч. – Специална програма за децата

Фейс арт сесия (рисунки на лице). Детско дефиле с приказки и викторини “Педя човек търси талант”. Детско ателие-седянка (изработване на кукла с народна носия от Старозагорско). Бой с кукери – разбиване на пиняти-чудовища + маски на кукери

17 ч. – откриване на среща „Верея и приятели“ с дефиле на участниците под звуците на българска народна музика.

18 ч. – Фолклорен  концерт „Верея и приятели“

 

6 август

11.00 ч., Общинска спортна зала „Иван Вазов“

Беседа, хоротека и танцов семинар – теория и практика (запознаване с музикално-танцовите характеристики на отделните музикално-фолклорни области на България). 

Лектори: Даниела Найберг – Сиатъл, Гергана Панова – Германия и Константин Маринов – инициатор на фолклорните срещи

16 ч., Новият парк

Специална програма за децата

Фейс арт сесия (рисунки на лице). Детско дефиле с приказки и викторини “Педя човек търси талант”. Детско ателие-седянка (изработване на кукла с народна носия от старозагорско). Бой с кукери – разбиване на пиняти-чудовища + маски на кукери

 

18ч. – Фолклорен  концерт „Верея и приятели“ , със специалното участие на Валя Балканска и Петър Янев

#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн