Шофьори от градския транспорт, пропуснали спирки, отнасят глоби и наказания

STZAGORA.NET
*
5 юли, 10:00 часа. Шофьорът на автобус №8 от кв.”Железник” за кв. “Самара” в Стара Загора кара много бързо и не спира на всички спирки. Държал се е грубо с пътниците. На спирка “13-то ОУ” е спрял, след като пътниците са се развикали, че има за слизане. Това е текстът на сигнал, подаден от гражданин на Горещия телефон на Общината 0800 157 37. При последвалия преглед на регистриращата движението на градския транспорт GPS-програма в Центъра за градска мобилност е установено, че сигналът е коректен – автобусът наистина не е спрял, и то не на една спирка, а на цели 4 – “Железник-2″, “13-то ОУ”, “Орфей” и “Чайка”.

8 юли, 16:56 часа. Автобус, движещ се по линия №64, не спира на спирка “ДЗУ”. Гражданин, чакащ превоз, подава сигнал на Горещия телефон на Общината.

14 юли, 21:26 ч. Тролейбус №1 не е спрял на спирка “Алана-запад”. Проверката показва, че подалият сигнала нещо греши. Тролеят е спрял.

15 юли, 19:56 ч. Пореден сигнал: автобус №14 не е спрял на “Верея” в посока към Чучурите. Потвърдено.

17 юли, 15:00 ч. Спирка “3 чучура”, в посока към кв.”Зора”. Автобусът не спира. Гражданин е бягал след него, но не е успял да се качи. Също е потвърдено, че автобусът е пропуснал спирката.

Тези сигнали, подадени в рамките само на последните две седмици, очертават контурите на проблем. Наистина дребен, епизодичен, засягащ малък брой хора, но така или иначе – неприятен. Особено за потърпевшите. След като го констатирахме, потърсихме отговор на следните въпроси: “А защо шофьорите не спират? И носят ли отговорност за това?”. Ето кои се отзоваха:

Бояна ДЕЛЕВА, началник на отдел “Транспорт” в Общината: “Да, имаме такива сигнали. Регистрираме ги и за всеки отделен случай изискваме да се изясни причината, поради която превозното средство не е спряло. Имаме техническа възможност за това. Повечето от постъпващите сигнали са основателни, но има и такива, които не са верни. Тези шофьори, за които е констатирано, че не са спрели, се санкционират. Има и нещо друго. По принцип пътникът трябва да чака в обхвата на спирката. Но има такива, които са примерно на 30 метра от нея и не се забързват да хванат автобуса. Шофьорът не може да знае те пътници ли са, или минаващи по улицата граждани. Така че в ред случаи вината е взаимна.”

По договор с превозвача, ако няма чакаши пътници на спирката, водачът не е длъжен да спира, е записано като отговор на един от постъпилите сигнали.

Димитър АВДЖИЕВ, управител на “Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД: “От Центъра за градска мобилност” ни препращат информацията за всеки конкретен случай. Ние го изясняваме и вземаме мерки. Понякога водачът не забелязва чакащия пътник, понякога има и недобросъвестно отношение от страна на шофьора. По вътрешните ни правила за такива случаи налагам глоби и наказания. Относно въпросите за климатиците, които също ни се задават – най-често се касае за технически проблем, който подлежи на отстраняване. Ако не можем да се справим сами, понякога викаме техници от гаранционния сервиз.”
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн