Областният управител инж. Георги Ранов прие на работно посещение украинския посланик Микола Балтажи

STZAGORA.NET
Областният управител инж. Георги Ранов прие на работно посещение Микола Балтажи, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България.

На това първо посещение в Стара Загора за посланик Балтажи бе коментирано търговско-икономическото, научно-техническото и културно–хуманитарното сътрудничество между България и Украйна.

На срещата инж. Ранов представи икономическата ситуация и географските дадености на Старозагорска област. Той обсъди с г-н Балтажи възможности за привличане на украински инвестиции в региона, както и на български такива в Украйна. От своя страна посланикът изрази задоволство от богатото културно-историческо наследство на Старозагорска област, от природните й забележителности и богатството на минерални извори и заяви, че те биха могли да привлекат още повече украински туристи не само на българското Черноморие, но и във вътрешността на страната. Г-н Балтажи информира инж. Ранов за ситуацията в украинската икономика, за основните резултати от реформите, довели до положителни промени в бизнеса и инвестиционния климат. На срещата бяха обсъдени и възможностите за засилване на българо-украинското икономическо сътрудничество в контекста на прилагането на зона за свободна търговия с ЕС, както и предстоящото провеждане на съвместни бизнес форуми във Варна и Бургас.

Друг основен акцент от разговора падна върху образованието и възможностите да бъде извършен студентски обмен между студенти от Тракийски университет и учебни заведения в Украйна.

На срещата присъства и Иванка Сотирова, заместник–кмет на община Стара Загора.

Утре посланик Балтажи ще бъде в Казанлък и Шейново, където се подготвя поставянето на малък паметник, посветен на загиналите за Освобождението на България украински войници.

Микола Федорович Балтажи е роден на 27 април 1956 година в с.Петровск, Тарутински район, Одеска област. Родителите му са етнически българи, преселили се през 1828 г. от Твърдица в Русия. През 1979 година завършва Киевския държавен университет “Тарас Шевченко”. Специалист е по международни отношения, асистент-преводач от немски и български език, кандидат на историческите науки, старши научен сътрудник. От април 2011 е Извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн