ПД “Социалдемократи” посочи в декларация изискванията си към следващия президент

STZAGORA.NET
*
Политическо движение “Социалдемократи” оповести своя декларация относно предстоящите президентски избори и номинирането на кандидати.

“Това са изборите, от които зависи възраждането на лявото у нас. Ние смятаме, че новото време изисква нови идеи. Свидетели сме на тежки геополитически процеси. Несигурността в региона води до сериозни проблеми, пред които България тепърва ще бъде изправена. Предизвикателствата пред националната ни сигурност, пред политическата, финансовата и социалната ни стабилност изискват силна президентска институция. Личността на бъдещия президент ще бъде ключова за развитието на страната презследващите години” – са казва в декларацията, представена в Стара Загора от председателя на ПД “Социалдемократи” Елена Нонева.

ПД “Социалдемократи” се обявява за единна президентска кандидатура на левицата в България, но ще даде своята подкрепа за кандидат-президентска двойка при определени условия и качества. Приоритетите ще бъдат изведени на съвет на коалиция “БСП Лява България”, който ще се проведе в края на тази седмица. Предварително формулирани от политическото движение са следните:

Кандидатите за президент и вицепрезидент да бъдат консенсусно избрани след широко обсъждане от политическите партньори в коалиця “БСП Лява България”. Допустими са разговори и с други леви и центристки политически формации за издигане на обща лява кандидатура. Неприемливо е налагането на кандидати, избрани в тесен кръг. Да са неопетнени от корупционни практики и да са независими от наложения в страната олигархичен модел.

Президентът и вицепрезидентът да са способни да създадат ново лице на България. Да са способни да прогнозират вътрешните и външнополитическите процеси и да предлагат адекватни решения в полза на националния интерес. Да бъдат силни пред тежките решения.

Президентът да е способен да постави международните отношения на България в условия на минимален риск от заплахи и високо ниво на сътрудничество. Да не е “ястреб” във външната политика, да стои на страната на мира и да избягва всеки милитаристичен уклон, който излага на риск националната ни сигурност.

Силна да е ролята им на обединители, избягващи удобната за президентската институция пасивност по отношение на вътрешната политика. Да си сътрудничат с останалите институции по важните за страната въпроси. Да са за силна роля на държавата. Да не са със силно либерални възгледи за пазара и обществените отношения. Да се противопоставят на антисоциалните данъчни и други реформи.

ПД “Социалдемократи” ще подкрепят кандидат за президент със силна социална чувствителност, който да се противопостави на прекаленото комерсиализиране на двете фундаментални социални сфери – образованието и здравеопазването. Да насърчава равния достъп до тях за всички български граждани. Да работи усилено за решаване на демографската криза.

От правна гледна точка председателят на ПП АБВ Георги Първанов не може да бъде президент за трети мандат, коментира Елена Нонева. Това се определя от Конституцията, а тя не може да се тълкува, каза тя, като направи уточнението, че по начало и неговата, и на Ивайло Калфин кандидатури не са невъзможни.
#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн