“Берое” продължава напред в Лига Европа след победа като гост над “Радник” с 2:0. Отзвук след мача от Йорданов, Димитров, Почански и Джаферович

STZAGORA.NET
*
„Берое“ победи с 2:0 „Радник“ (Бийелина, Босна и Херцеговина) и се класира за втори квалификационен кръг на турнира Лига Европа, съобщи beroe.bg. „Зелените“ ще се изправят срещу ХИК (Хелзинки, Финландия). Ерик Почански бе героя за „зелените“ в босненския град Баня Лука, където се игра мача, с две попадения отбелязани в 79-та и 80-та минута на срещата.

Старши треньорът Александър Димитров направи три промени в стартовия състав в сравнение с първия двубой отпреди седмица, като днес в игра започнаха капитанът Иво Иванов вместо Христофор Хубчев, португалецът Педро Маркеш вместо Александър Василев и бразилецът Евертон Джилио-Том вместо Александър Колев.

В отсрещния лагер наставникът Славко Петрович пък заложи на същите единадесет от първия двубой.

БЕРОЙЦИ – ПО-УБЕДИТЕЛНИ В НАЧАЛНИТЕ МИНУТИ

Във втората минута Йоцо Стокич центрира от пряк свободен удар в наказателното поле, където обаче най-съобразителен бе Илия Миланов, изчистил кълбото в ъглов удар.

В 7-та минута Васил Панайотов предостави топката на Георги Божилов, който я центрира в пеналта към далечната греда, но там под кълбото остана Венцислав Василев.

Минута по-късно Неманя Милисавлевич центрира от фаул в малкото наказателното поле, но отбраната на домакини се справи и изчисти кълбото, предотвратявайки опасност.

В 11-та минута Том центрира към Ерик Почански, който се пребори с противников състезател и засече топката с глава, но я изпрати директно в ръцете на стража Младен Лучич.

РАЗМЕНЕНИ АТАКИ И ПРОПУСНАТИ ВЪЗМОЖНОСТИ

Пет минути след това Младен Желкович се опита да намери с пас в коридор своя съотборник Марко Обрадович, но капитанът Иво Иванов внимаваше в ситуацията и изби.

Секунди по-късно Йоцо Стокич стреля директно от пряк свободен удар, заложен на 30 метра от вратата, но стражът Макенджиев бе безпогрешен и улови.

В 25-та минута многоходова акция от страна на беройци премина през Васил Панайотов, Ерик Почански и Педро Маркеш, като последният центрира в наказателното поле, където Том продължи траекторията на топката към намиращия се зад него Георги Божилов, но последният не успя да я засече по най-добрия начин и тя попадна право в ръцете на Младен Лучич.

Четири минути след това Неманя Милисавлевич получи топката пред наказателното поле на домакините, напредна няколко метра и стреля от дъгата на пеналта, но ударът рикошира и попадна право в ръцете на Младен Лучич.

В 34-та минута Йоцо Стокич стреля от 20 метра диагонално по земя, но не намери рамката на вратата.

Минута по-късно Душан Мартинович отправи плътен изстрел от дъгата на наказателното поле, но Благой Макенджиев улови без затруднения.

В 39-та минута Ерик Почански стреля плътно от дъгата на пеналта, но топката срещна главата на бранител на „Радник“. Впоследствие кълбото попадна в Педро Маркеш, който направи опит за центриране в наказателното поле, но защитник на домакините изби в ъглов удар. Георги Божилов се нагърби с изпълнението, а то бе предназначено за Венцислав Василев, който обаче се размина с топката и тя попадна директно в Том, но и неговият изстрел бе блокиран от Марко Обрадович.

Три минути след това Ерик Почански бе изведен на стрелкова позиция, останал очи в очи със стража Лучич го преодоля, но впоследствие не успя да насочи топката в рамката на вратата и тя напусна пределите на терена в аут.

СЛЕД ПОЧИВКАТА

В 49-та минута Беширович стреля от дистанция, но Благой Макенджиев внимаваше и улови.

Минута след това Том пусна топката към Василев, който подаде на Педро в пеналта, но защитник на домакините успя да се намеси в последния момент.

В 53-та минута Васич получи дълъг пас, но Макенджиев предвидливо излезе и улови.

ИМПУЛС В ИГРАТА НА СТАРОЗАГОРЦИ

Неманя Милисавлевич навлезе в 55-та минута и стреля, но слабо и топката попадна в ръцете на Младен Лучич.

В 61-та минута добра атака за „Берое“ завърши с центриране на Милисавлевич за Педро, който свали за Том на втора греда. Ударът на бразилеца обаче бе блокиран от Мемишевич и топката излезе в корнер. Илия Миланов засече центрирането, но бе неточен.

В 66-та минута Георги Божилов се опита да намери с дълъг пас Ерик Почански, но топката попадна в ръцете на Лучич.

Две минути след това Том получи добър пас от Божилов, бразилецът напредна и пробва да центрира, но не успя след намеса на Койч, който влезе грубо в краката му.

В 70-та минута с отлично центриране Том намери Почански, който стреля с глава, но ударът му премина на сантиметри от гредата.

В 74-та минута Том се опита да изведе Ерик Почански зад отбраната, но топката бе дълга и Лучич улови.

ПОЧАНСКИ СТАВА ГЕРОЙ НА МАЧА

В рамките на 60 секунди „Берое“ успя да реализира две прекрасни попадения чрез Ерик Почански. Нападателят направи самостоятелен пробив в 79-та минута и направи 0:1. Още в следващата атака отново той премина половината отбор на „Радник“ и удвои преднината за „зелените“, като практически ги класира в следващия кръг.

Ерик Почански е роден на 5 април 1992 г. Играе като дясно крило. Започва своята кариера в „Чавдар“ (Етрополе) през 2010 г. и за три години записва участие 44 мача, които отбелязва 3 гола. През 2013 г. той става играч на „Монтана“, където за 2 години има 34 мача и 6 попадения. През изминалия сезон той защитава цветовете на „Лудогорец 2?, където има 13 мача и 1 гол, както и на „Локомотив“ (Горна Оряховица), където записва 13 участия и 2 попадения.

В 86-та минута Неманя Милисавлевич стреля от далечна дистанция, но неточно. В четириминутното добавено време двата отбора не създадоха повече положения и така „Берое“ се класира напред.

СЛЕДВАЩИЯТ КРЪГ

В следващия кръг „Берое“ ще играе с ХИК (Хелзинки). Финландците отстраниха с общ резултат 3:1 (2:0 в първия мач в Литва и 1:1 в Хелзинки) „Атлантас“ (Клайпеда). Първият мач е в Стара Загора на 14 юли. Реваншът в Хелзинки седмица по-късно.

СТАТИСТИКАТА

„Радник“ (Бийелина, Босна и Херцеговина) – „Берое“ (Стара Загора) 0:2

Голмайстори: 0:1 Ерик Почански 79?, 0:2 Ерик Почански 80?

„Радник“: 1. Младен Лучич – 3. Никола Челебич, 12. Младен Желкович, 13. Йово Койч, 5. Самир Мемишевич (к) – 8. Дино Беширович (75? – 17. Деян Янкович), 6. Душан Мартинович – 22. Велибор Джурич, 10. Йоцо Стокич, 9. Александър Васич – 16. Марко Обрадович; неизползвани резерви: 24. Сенедин Остракович, 15. Желко Крсманович, 18. Станко Остойич, 14. Демир Пецо, 25. Елдин Машич, 20. Александър Глишич; старши треньор: Славко Петрович

„Берое“: 22. Благой Макенджиев – 21. Венцислав Василев, 71. Илия Миланов, 6. Иво Иванов (к), 28. Веселин Пенев – 8. Васил Панайотов, 70. Том (84? – 15. Георги Динков) – 17. Педро Маркеш (89? – 19. Александър Василев), 14. Георги Божилов, 11. Неманя Милисавлевич – 91. Ерик Почански (90’+2? – 7. Александър Колев); неизползвани резерви: 1. Михаил Михайлов, 13. Емин Ахмед, 24. Христофор Хубчев, 10. Станислав Дрянов; треньор: Ивайло Йорданов

Жълти картони: Самир Мемишевич (54? – груб фаул) [„Радник“]; Том (23? – груб фаул), Веселин Пенев (51? – груб фаул) [„Берое“]
Червени картони: [„Радник“]; [„Берое“]
Главен съдия: Димитриос Масиас (Кипър)
Асистент-съдии: Стелиос Никита (Кипър), Павлос Георгиу (Кипър)
Четвърти съдия: Неофитос Неофиту (Кипър)
Делегат на УЕФА: Лукас Сиотропос (Гърция)
Съдийски наблюдател: Виктор Минтофф (Малта)
Стадион: Градски стадион, Баня Лука

*
След мача. Йорданов: Тази победа е за цяла България

„Както казах вчера на пресконференцията, искахме да излезем пределно мотивирани, с цялото уважение към отбора на „Радник“. Нашият отбор е много по-класен. Радвам се, че успяхме да победим. Искам да благодаря на всички привърженици, на всички играчи след случилото се вчера през нощта. След тази тежка нощ, която прекарахме в хотела, искам да изразя огромно благодаря на всички играчи и фенове, че бяхме едно цяло. Доказахме, че сме по-добрия отбор на терена“ – каза Йорданов.

„Това, което се случи снощи беше много неприятно. Не може да се случват такива неща в 21 век. Може да се е отразило на играчите. Цяла нощ треньорското ръководство не е сапло, за да можем да излезем максимално концентрирани от първата до последната минута. Тази победа е за цяла България, защото представляваме България“ – допълни той.

„За съжаление аз бях на мястото когато всичко се случи през нощта. Нашите привърженици не са провокирали с нищо привържениците на „Борац“ или „Радник“ – не мога да знам какви са. Те бяха максимално агресивни спрямо нас“ – обясни Йорданов.

„Целият отбор беше убеден, че ще продължим напред по простата причина, че всички знаеха цената на този мач. Благодаря им още веднъж. Наистина беше тежка битка днес“ – каза още Йорданов.

„Прибираме се в България и започваме да разузнаваме отбора на Хелзинки. Сега най-важното е да се възстановят играчите, защото беше тежка битка“ – допълни той.

„Трябва да видим дали Атанас Зехиров ще се възстанови. Треньорското ръководство ще прецени какво е състоянието на Като, Ради и Наско. Не съм запознат с разпоредбите, но мисля, че можем да пуснем всеки един от тях“ – завърши Йорданов.

Александър Димитров: „Не искам фойерверки“

– Г-н Димитров, какви са първите ви впечатления от двубоя, който свърши преди малко?

– Аз първо искам да поздравя играчите и тези храбри момчета, които вчера рискуваха живота си, за да дойдат да ни подкрепят. Имам предвид вярната публика на „Берое“. Победата е за тях. Победата е извювана от момчетата и класата на тези състезатели. Казах и преди да тръгнем, че тази победа ще е плод на техните индивидуални качества, в които не съм се съмнявал никога. От тук нататък ние имаме много работа. Хубава победа, която да вдъхме увереност в играчите и да покаже, че сме на правилен път. Допускаме и много слабости, върху които ще работим. Изграждането на отбора тепърва предстои. Искам да сме здраво стъпили на земята. Не искам фойерверки, защото пътя в България от „осанна“ до „разпни го“ е много кратък.

– Забелязваме, че поне в защитната линия много добре затворихте своя съперник и почти нямаше положения за тях. За приблизително 180 минути те създадоха само две ситуации и то в първата среща. Можем ли да кажем, че гръбнака на отбора ще се гради върху защитата и от там нататък ще развивате?

– Още като дойдох в Стара Загора казах, че предишните треньори – и Илиан Илиев, и Хубчев, са изградили една много стабилна основа във фаза защита, от която ние ще стартираме и градим нагоре. Ще променяме играта и философията да са във фаза атака и там ще подобряваме нещата. Да, това е една много стабилна основа. Показа се, че една от силните страни на отбора е играта в защита, но искам още малко позиционната игра, владението на топката, атаките да станат още по-остри и да имаме още повече положения пред противниковата врата и да осъществяваме по-голям игрови натиск, но това е с времето. Няма как да стане за 1-2 седмици. В България не даваме време на нищо и на никого в почти всяка една сфера.

– В този ред на мисли следващата седмица предстои мач с ХИК (Хелзинки) в Стара Загора. С каква нагласа ще подходите към този отбор и ще имате ли време да анализирате съперника?

– Да, време ще имаме. Ние започваме още довечера. Сега ще отворим да погледнем нашия съперник. Не сме го правили досега, защото не го смятах за редно. Предстои част от изграждането на отбора. Ще видим какви слабости сме допуснали и ако може бързо да работим върху тях. Очаквам и да продължи изграждането във фаза атака. Вече казах какво искам там.

– Нови попълнения във фаза атака да очакваме ли?
– Селекцията е отворен процес. Докато не затвори трансферният прозорец, е възможно да има нови играчи. Гледаме и обмисляме. Не е лошо това, което имаме. Ако можем да вземем някого, който ще повиши класата на отбора и което е в рамките на нашия бюджет – защо не.

– Доволни ли сте функционално от момчетата? Почти до 80-та минута не бяхте направил смяна.
– Да, много съм доволен. Кондиционно сме добре. Искам да подчертая, че досега нямаме нито една мускулна контузия, което говори, че подготовката сме я уцелили и сме на прав път.

Почански: „Знаехме, че ще победим“

Ерик Почански стана героят за „Берое“ в мача с „Радник“ отбелязвайки двата гола за победата на тима и класирането за втория квалификационен кръг.

– Ерик, честито за двата отбелязани гола. Донесе победата за „Берое“ в този важен мач и отборът се класира за втория квалификационен кръг. Първото ти впечатление и коментар?

– Още в първия мач се видя, че сме по-добрият отбор и всички вярвахме и мислехме, че идваме тук само за победа. Знаехме, че ще победим. Видя се, че сме по-добрият отбор. Треньорите бяха разучили много добре противника. Знаехме и силните, и слабите им места и днес се възползвахме максимално от това.

– Стояхте по-добре в сравнение от първия мач. Затворихте вратата. Нямаше толкова положения, както в първата среща за противника ви…

– Да не забравяме, че в първия мач бяхме много нови момчета. За две седмици няма как да се направи отбор. С всеки изминал мач ще показваме по-добра игра, сигурен съм в това.

– Какво означават тези два гола за теб?

– Головете значат много. Радвам се, че съм помогнал на отбора.

– Очакваш ли по-голямо самочувстие за следващите мачове? Още следващата седмица идва двубой с ХИК (Хелзиники)?

– Разбира се, че това ще ни даде нужното самочувствие и увереност.

– Днес демонстрирахте добра физическа издържливост. Играхте почти 90 минути без промени в състава. Чисто физически и кондиционно как се чувствате?

– Много по-добре от първия мач. Всяка изминала седмица ще се чувстваме още по-добре. В такова време сме все още, че провеждаме подготовка и краката още ни тежат.

– Това ли е твоята позиция на терена? Зад нападателя?

– Не съм играл на тази позиция. По принцип моята позиция е крило – ляво и дясно. Но треньорът вижда, че съм бърз и ме използва на върха на атаката, за да мога да надбягам защитниците и да вкарам гол.

Джаферович: “Беройските фенове не са провокирали хулиганските прояви в Баня Лука”

Маркетинг директорът на „Берое“ Ваня Джаферович даде изявление от името на „Берое“ за случилото се с феновете на деня преди двубоя с „Радник“ в Баня Лука. Той обясни от първо лице всичко случило се и подчерта, че няма фен на „Берое“, който да е провокирал ситуацията. Вижте всичко, което каза той.

„Първо здравейте на всички. Искам да поздравя всички беройци за победата днес. Много важна победа и много важен мач за нашия отбор. Поздравявам всички фенове, които дойдоха да ни подкрепят в този мач.“

Целенасочено не сме излезли с изява или становище след тези събития, защото искахме да не вкарваме излишно напрежение в отбора преди този мач. Смятаме, че е по-добре да го изиграем мача и тогава да се говори за това нещо, защото знаете, че футболистите четат, други хора четат и се създава излишно напрежение. Хубаво е, че спечелихме този мач и преминаваме в следващия кръг.

За това, което се случи, мога да кажа, че аз не бях тук, а на официална вечеря с делегата. Обадиха ни се и ни казаха какво става в хотела. Когато дойдох тук, говорих с полицаите, които ми разказаха какво се е случило. Група наши фенове са дошли тук в пъб, който се намира до нашия хотел. Седнали са и са пили. Не са правили никакви хулигански прояви. Треньорите също бяха тук, стояли са с тях. Изведнъж около 23:30 са се събрали група хора. Ние не знаем какви са те и дали са фенове на местния отбор или на друг. Знаем само, че не са фенове на „Радник“. Сигурно са местни хора, дошли са и са започнали да хвърлят бутилки, камъни, идвали са с палки и ножове. Хвърляни са столове към нашите фенове. Нашите фенове са стояли, били са около 50-60 човека. Искали са да влязат в хотела, за да се скрият някъде. Влезли са в лоби бара. В същия момент и нападателите са влезли също в хотела и са започнали да чупят и да хвърлят факли и всякакви други неща. Има снимки, на които се вижда, че има и камъни, и факли.“

Беше страшно. Има футболисти, които се разхождаха по коридорите тогава. Пушекът от факлите е стигал и до третия етаж. Сашо Димитров разбра горе-долу за какво става въпрос, прибра футболистите в стаите и те останаха там. В самото начало не знаехме дали някой не е провокирал тези хора, които са дошли, но има запис от нашите камери, където се вижда, че нашите фенове не са направили нищо да провокират тези хора.

Другото, което искам да кажа е, че имаше информации, че са били арестувани около 30 наши хора, но това не е вярно. Те просто бяха извикани за разпит. Закарани са в управлението на полицията за разпит. Пуснати са веднага след това. Днес отново говорих с началника на полицията тук, който каза, че нашите фенове не са направили нищо лошо, държали са се много добре през целия престой в Баня Лука.

На мен ми е много тъжно, защото аз съм роден в тази държава. Знам, че тук е имало война, но такива неща не бива да се случват във футбола и спорта. Това не е война, а тук беше като военно положение.

Имаше едно момче, което е с прерязано бедро, но е в добро състояние и всичко е наред. Бил е в болницата.

Искам пак да благодаря на феновете. Дойдоха 150 човека в Баня Лука и се държаха мъжки през цялото време. Ние сме горди с тях, даже говорих с хора от стадиона сега, които са също впечатлени от тях. Няма нищо счупено и всичко е минало цивилизовано.

„Дано в следващия кръг всичко да е наред. В кръга на шегата, може да има леко напрежение, за да спечелим и този мач.
#gerb

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн