Ексгубернаторът Мария Нейкова, два мандата начело на областта: Стара Загора е голямата ми любов, непременно ще се върна

STZAGORA.NET
*

Коя е доц.д-р Мария Нейкова?
Области на научни интереси:
* публична администрация;
* местно самоуправление;
* държавна служба и държавен служител;
* национална сигурност и културно-историческо наследство.
Членство в научни организации:
* Съюз на учените в България;
* АЗКОН – Рим (Асоциация на завършилите Колежа на НАТО в Рим)
* Съюз на юристите в България
Специализации:
* Италия – Рим, Висша административна школа, администрация и управление, 2002 г.;
* България – София, СУ “Св. Климент Охридски”, международно публично право, 2005 г.;
* Франция – Париж, Национална школа по администрация (ЕNA), регионални политики, 2008 г.

- Къде изчезнахте, г-жо Нейкова, защо не Ви виждаме в Стара Загора – питат много наши читатели днес – 7 години след успешните Ви два мандата на областен управител в Стара Загора (2001-2009 г.). Използвам случая да Ви поздравя с рождения Ви ден – 6 юли, и да Ви попитам как се разви кариерата Ви, след като напуснахте кабинета си в Областната управа на Стара Загора?
- Точно днес съм в Бургас. Участвах в държавна изпитна комисия, на държавен изпит на мои студенти в Бургаския свободен университет – по специалността “Публична администрация” и магистри по “Митническо разузнаване и разследване” и “Администрация и управление на националната сигурност”. Тук, в Бургас, съм от февруари 2010 година досега, без прекъсване. След като приключих със задълженията си на областен управител, преподавам също така и в Университета по библиотекознание и информационни технологии в София, освен това обучавам държавни служители към Института по публична администрация към Министерския съвет – така нареченото “въвеждащо обучение”.
- Значи работите и навръх рождения си ден. Да Ви е честит! Какви оценки изкараха студентите Ви? Сигурно сте били по-щедри към тях…
- Получиха точно такива оценки, каквито заслужиха. Представиха се отлично, особено магистрите. Някои си тръгнаха с шестици, други петици. Независимо от рождения ми ден.
- Сега сте доцент и доктор. Готвите ли професура?
- Да, готвя. Но това е продължителен процес на научно дирене. Не стават толкова бързо нещата.
- Разбирам, че пътувате често до София. Остава ли Ви време за плаж в тези горещи летни дни?
- Не. За плаж не ми остава време. Но едва ли е фатално.
- Пиедесталът на областен управител, на който бяхте 8 години в Стара Загора, изглежда, дава добри възможности за по-нататъшна реализация. Или е въпрос само на лични качества?
- Несъмнено постът дава немалко опит и мъдрост. Но може би водещи са точно личните качества. Защото сме свидетели колко хора са заемали определени позиции, но след това биват постепенно забравяни. И все пак е важно днешните можещи хора да имат стартово ниво, което да им даде възможност за успешна по-нататъшна реализация.
- Познавате ли се с наследника на поста Ви в Стара Загора днес – инж. Георги Ранов, разговаряли ли сте като колеги?
- Да познаваме се. И то още от времето, преди да бъда назначена за областен управител. С него сме говорили много често и по много въпроси, касаещи Старозагорска област.
- Какви останаха в спомените Ви годините на Вашето губернаторство?
- Това бяха много динамични времена, изпълнени с доста предизвикателства и със сериозни проблеми.
- Кои бяха най-тежките Ви случаи за решаване?
- Вие помните, че съвместно с вас, представителите на медиите, сме се справяли с много критични ситуации. В нашата област имаше обгазявания, зимни проблеми, пожарите през летата също не ни пощадиха, особено през 2007-ма година.
- Спомням си, че пътувахте и често из региона…
- Да, мисля, че работата на областния управител не е да стои в кабинета си, а да се среща с хората по места, да се запознава с проблемите им и да търси начини, доколкото е в неговите компетенции, да решава критичните моменти. Разбира се, това не може да се случи без добър екип и без подкрепата на правителството, на местните власти, както и най-вече на обществеността.
- Областните управители и днес са почти като генерали без армия. Трябва ли да се промени статутът им? Необходимо ли е длъжността да стане избираема?
- Този въпрос е много интересен, тъй като наистина институцията “областен управител” трябва да се изпълни със съдържание, както и с човешки и финансов ресурс. Нужно е да му се дадат малко повече правомощия, за да може да разполага с реалната власт да решава проблемите на хората. Що се отнася до въпроса необходимо ли е длъжността да стане избираема, аз съм убедена, че областните управители трябва да бъдат избираеми. Трябва да е налице политическа воля да се направи необходимата реформа, нужна е и децентрализация, за да имат повече свобода и местните, и регионалните власти. Защото те са най-близо до жителите на съответните населени места и най-бързо биха решавали проблемите им, ако разполагаха със съответния ресурс.
- Какво е посланието Ви към инж. Георги Ранов? От какво да се пази в работата си, какво да съблюдава?
- Пожелавам му здраве, сили и енергия, за да отговаря на очакванията на обществеността. Да съблюдава законите.
- Сега, ако позволите, ще Ви задам няколко въпроса в личен план. Най-напред – свикнахте ли с Бургас?
- Бургас е чудесен град. Тук е моят университет, моите студенти, моите приятели.
- Прекъснахте ли пъпната връв със Стара Загора? Липсват ли Ви правите й улици и липите?
- Не, не бих могла да я прекъсна. Стара Загора е моята голяма любов. Затова винаги, когато имам възможност и се връщам тук – примерно за ден-два месечно, използвам свободното си време, за да се разхождам, да се срещам с хората. Но за съжаление ангажиментите ми са повече в София и Бургас. Напоследък често пътувам и извън страната, предимно в Париж, по проблеми, касаещи защитата на културно-историческото ни наследство.
-Тези дни Ви забелязахме да се разхождате из Аязмото…
- Винаги, когато съм тук, сутрин отивам на Аязмото. Ходя по екопътеката до Дъбрава и обратно.
- Сравнявате ли за себе си двата града – Стара Загора и Бургас – и кой печели от това сравнение?
- И единият, и другият имат своите прелести, чудесни са. Но не бихме могли да ги сравняваме като на състезание. Това са два от най-добрите града за живеене в България. Всеки от тях има своето очарование. Но пак ще кажа – Стара Загора е моята голяма любов.
- В плановете Ви влиза ли завръщане тук?
- Аз не съм напуснала Стара Загора. Просто съм сменила местоработата си. Ще се върна.
- Имате две деца – момче и момиче…
- И един прекрасен внук – Марио. Щастлива съм, че ще бъдем заедно с тях тази вечер, на рождения ми ден. Те вече пристигнаха в Бургас. Все по-рядко се виждаме, но това е животът…
- Те какви са по професия?
- Силвия завърши право и работи в София, Ивайло се занимава с фермерство и земеделие. Марио вече е дипломиран първокласник, наесен е във втори клас.
- Ако позволите – и един по-деликатен въпрос: С кого, освен с децата, ще споделите личния си празник? Има ли човек край Вас?
- Довечера ще бъда с любимите си хора, със семейството си. Край мен има и мъжко присъствие, но не смятам, че това вълнува аудиторията.
- Благодаря Ви за това интервю, г-жо Нейкова. Бъдете здрава и щастлива!
#vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн