Министър Ивелина Василева изпрати на свобода последните излюпени в Спасителния център белошипи ветрушки

STZAGORA.NET
*
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посети днес Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, където взе участие в приготовленията на последните излюпени през годината белошипи ветрушки по пътя им към модула за адаптация и освобождаване в сели Левка, Свиленградско.

По време на посещението си министър Василева разгледа волиерите за размножаване на белошипи ветрушки, запозна се с дейностите на проект „Възстановяване на белошипата ветрушка“ LIFE11 NAT/BG/360 и асистира при подготовката на Зара и Бургас, две от десетте малки, които впоследствие поеха към село Левка.

От посетителската зала в Спасителния център, посредством поставени камери за наблюдение в модула в Сакар, министър Василева има възможността да разгледа новия дом на младите птици, както и да направи бърз оглед на мястото, в което видът белошипа ветрушка се завърна в България.

„Белошипата ветрушка е включена в Червената книга на България в категорията „Критично застрашен вид“. Затова и проектът за размножаването на тези птици е много полезен. Той е директно финансиран от ЕК и е включен в класацията на комисията като един от най-добре изпълнените“, каза министър Василева.

Проектът на Зелени Балкани „Възстановяване на белошипата ветрушка“ LIFE11 NAT/BG/360 има за цел подпомагане на популациите на световно застрашената белошипа ветрушка (Falco naumanni) в България чрез преки консервационни мерки и широко обществено участие. Всяка година в рамките на проекта, в околностите на село Левка в Сакар, се освобождават млади птици, част от които са излюпени в Спасителния център на Зелени Балкани. През 2016 г. бяха освободени 61 от общо 71 излюпени малки.
#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн