Пчели се заселиха в блок, има ужилени

STZAGORA.NET
*
Хората ги е страх, но ги пазят
*
Голям пчелен рояк обитава северния вход “Д” на големия 8-етажен блок на ул. “Димчо Стаев” 1 в Стара Загора, срещу ресторант “Орфей” (Новата баня). Заселил се е там отдавна, но от година на година става все по-голям. Това лято пчелите са вече толкова много, че са започнали сериозно да притесняват живущите. Има ужилени.

“Няколко пчелари идваха да ги хващат, но никой не успя. Викаха “Гражданска защита”, зазидваха ги, мъчеха ги да ги унищожават – нищо не стана” – разказа за медията ни Стоимен Петков, управител на фирма, помещаваща се на първия етаж във входа.

Пчелите са проникнали през малък процеп в кухия панел отдясно на входната врата и през деня образуват жужащ облак, през който хората трябва да минават на прибежки, когато влизат или излизат от домовете си. Насекомите се заплитат в косите им, удрят се в лицата им. Въпрос на чист късмет е кой ще мине невредим и кой ще отнесе някое ядосано жило на раздразнена пчела.

Живущите във входа са разделени в мненията си как трябва да се постъпи, за да бъде решен проблемът. Едни са твърдо за премахването им, други отчитат факта, че става дума за съдбата на цял рояк полезни насекоми и държат те да бъдат изместени на безопасно място.

“Пчеларите ходиха с едни кошерини насам-натам, но не успяха да помогнат. Роякът е навлязъл навътре в панелите и няма как да се изкара майката, за да я последват и другите. Знам за двама-трима ужилени. Аз съм един от тях” – допълни г-н Петков. И отбеляза, че има хора, алергични към пчелната отрова, за които едно ужилване може да е фатално.

Страстите са ескалирали в началото на тази седмица, когато баща на ужилено дете е замазал с циментов разтвор процепа на пчелите. Те пробили на друго място, вече съвсем във входа. И тази дупка била запушена. Но на другата сутрин се видяло, че някой е разкъртил замазката и пчелите отново се разхвърчали.

Входът е с 24 апартамента, в него живеят поне 70-80 човека. Попитахме някои от тях как смятат, че е правилно да се постъпи с пчелите. Ето какво казаха:

Людмила ДИНЕВА, с малкия Ваньо: Пчелите бяха отстрани, но един взе, че запуши дупката и те напълниха входа. И се наложи моят мъж снощи да разчовърка мястото, за да излизат отново оттам. Страх ни е, но идваха от “Гражданска защита”, мазаха с бензин – не се махат пчелите.

Момчето чака на безопасно разстояние, докато Людмила отключва вратата на входа, след това бива извикано: “Хайде, Ваньо, минавай, но не тичай, а върви бавно!”

Д-р Хаджибожева: Баба Ванга знаете какво е казала, нали? Че когато изчезнат пчелите, ще изчезнат и хората. Майка ми живее тук, тя беше подала сигнал до Общината, за да може да се спасят пчеличките. Аз лично не съм видяла нищо лошо от тези пчели, нито са ме жилили. Но винаги има два полюса в мненията. Въпросът е не да се оплакваме и да коментираме, а да се свърши нещо. Така че и двете страни да са удовлетворени.

Данка ХРИСТОВА: Пчелите са много хубаво нещо, без пчели не може, но не им е тук мястото. Голям проблем са ни вече. Много голям. Не искаме да ги тровим, не искаме да ги унищожим. Но тук са опасни. Има деца, има алергични хора.

Виолета НИКОЛОВА: Възрастните отключват, малкте стоят на разстояние, и после минават на бегом. Но на сина ми детенцето беше ужилено по крака. Не може така. Това не е от месец, не е от два. Пчелите вече стигат до четвъртия етаж, където живеем. Вратите ни са отворени, прозорците ни са отворени. Аз не вечерям в кухнята точно заради тях. Не знам кога ще долятят – по две, по три. В момента, в който ги видя, започвам да ги гоня навън. Вече не знаем към кого да се обърнем. Моят син ги затвори с теракол, но те пробиха от другата страна. Грехота е да ги убиваме, но след като никой не можа да помогне… Аз и друго си мисля: ако мине край входа човек, който е алергичен, и го ужилят, после какво правим?! Какво правим? Ами че те ще ни осъдят направо.

Казусът с пчелите на “Димчо Стаев” No 1 наистина се оказва сложен, не само заради разнопосочното мнение на живущите във входа, но и заради твърдението, че никоя институция досега не е могла да помогне. Това със сигурност звучи несериозно, още повече, че в Стара Загора има Тракийски университет с хабилитирани специалисти по пчеларство и е било въпрос на желание някой представител на институциите да ги потърси за компетентно мнение по решаването на казуса.

Стоимен Петков

Людмила Динева и малкият Ваньо

Данка Христова

Виолета Николова

#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн