От Стара Загора стартира националната кампания „Научи ме да умея“

STZAGORA.NET
*
„Благодаря, че давате старт на националната кампания „Научи ме да умея“ в Стара Загора. На всички нас е ясно какви са парадоксите на нашето време и колко важно е младите хора да имат знания и умения, за да бъдат успешно реализирали се работещи“ – каза по време на откриването на кампанията ресорният зам.-кмет на общината Иванка Сотирова. – В училище се получават теорията, знанията, оценките, но умението да се пренесат и използват след това в различни моменти от развитието на младия човек не е лесен процес“ – допълни тя. Сотирова даде пример от дългогодишния си опит като ръководител на една от най-елитните езикови гимназии, с който нагледно разкри препятствията при използването на усвоеното в училище в извънкласни ситуации. „Част от учениците, въпреки отличната си подготовка, поставени в реална ситуация, която им е непозната, при превод от чужди езици, изпитват затруднения в началото. Идеята на кампанията „Научи ме да умея“ ни подтиква да даваме възможност на тези млади хора да имат своята професионална ангажираност в съответните отрасли, за да добиват увереност и практически умения, дори още докато са в гимназиалната част от образованието си“ – сподели още ресорният зам.-кмет.

Евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП), създател на инициативата „Научи ме да умея“, целяща ползотворно взаимодействие между бизнеса, училищата и местната власт, официално даде старт на кампанията днес с пресконференция и кръгла маса по темата в Международния младежки център в града.

„Радвам се, че сме съмишленици с Община Стара Загора, както и с представителите на местния бизнес и образователните структури. Така може да работим заедно за разкриването на нови възможности пред младите хора“, каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова. „Глобалната икономика и дигиталният свят, в който младежите се развиват на пазара на труда, предполагат натрупването не само на знания, но и на практически умения. Развиването на потенциала им в реална обстановка, още докато са в гимназиалния етап от образователна подготовка, носят бъдещ успех. Това е кампания, част от инициативата „Образование България 2030“, която стартирахме преди малко повече от година с партньори от бизнеса, гражданския сектор и други. Обедини ни общата ни визия за образованието и поставянето на обща цел – всеки човек в България да постига много по-високи постижения и да бъде по-успешно реализиран на пазара на труда. Вярваме, че всички ние, работейки в тази насока, ще постигнем много“, допълни Паунова.

Евродепутатът отбеляза, че Стара Загора не е случайно избран район за старт на кампанията. „Тук има едно наистина много добро партньорство между бизнеса, институциите, местната власт и образователната система. Има сериозни успехи в дуалното обучение. Това са причините да вярвам, че надграждането на едно такова успешно сътрудничество чрез кампанията „Научи ме да умея“ ще помогне за приобщаването на младите хора към нуждите на работодателите. Така те ще бъдат ефективни и успешни в своето развитие. Стара Загора ще бъде пример на всички останали общини, които предстои да се включат в инициативата“ – подчерта Паунова.

В кръглата маса участваха 10 представители на бизнеса от старозагорския регион от различни сектори, както и 30 ученици от шест средни училища и професионални гимназии от града, които проявиха сериозен интерес към провеждане на стажове в компаниите и запознаване от първа ръка с някои професии. Като част от „Научи ме да умея“ се проведе и интерактивна работилница с учениците, в която те се запознаха с уменията, нужни за успех в 21-ви век.

Отвореният диалог за развитието на умения чрез практика продължи с кръгла маса по темата „Образование България 2030“ и кампанията „Научи ме да умея“. Участие взеха още председателят на Общинския съвет Емил Христов, директори, учители и ученици, представители на местния бизнес и неправителствени организации и други. Целта бе да се запознаят и ангажират по интерактивен начин с уменията, нужни за успех в 21-и век.

„Образование България 2030” (ОБ2030) е неформално обединение от активни организации, бизнес и личности, всяка от които допринася чрез своята дейност за качествена промяна в образованието. Визията на ОБ2030 е до 2030 г. българското образование да осигурява равен достъп до възможности за развитие и обучение в крак с 21 век за младите хора в България. Инициатори на ОБ2030 са български политици от различни политически семейства с опит в Европейския парламент – евродепутатите Ева Паунова, Георги Пирински, Филиз Хюсменова, Светослав Малинов, заместник-министър председателят Томислав Дончев, както и Ивайло Калфин, Владко Панайотов, Емил Стоянов.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн