В старозагорския Спасителен център за диви животни през 2015 година са постъпили 1140 пациенти

STZAGORA.NET
*
През 2015 г. в Спасителния център за диви животни на Сдружение “Зелени Балкани” са постъпили над 6000 сигнала – между 80 и 100 на ден. За лечение са били приети 1140 пациенти. Това обяви на пресконференция в БТА д-р Христина Клисурова. Над 98 на сто от постъпилите за лечение са защитени видове. Сред тях най-много са за грабливи птици. Освободените птици в природата са 40 на сто. Д-р Клисурова изрази тревога, че нараства броят на бракониери, които отстрелват царски орли, но от прокуратурата не са разкрили нито един извършител. В страната има 20 двойки, а пет птици са умъртвени. Една от тях е била на лечение в Спасителния център.

За първи път от 50 години има новородено от двойка брадати лешояди и това е най-сериозният успех на размножителната програма.

„Можем да определим сезон 2015 на проект „Завръщане на ловните соколи в България” като един от най-успешните досега, посочи д-р Христина Клисурова. От планираните 20 са били освободени 19 млади птици – най-многобройната група от началото на дейностите на Сдружение Зелени Балкани по проекта.

През миналата година Спасителния център за диви животни са разгледали над 3000 посетители на възраст от 3 до 70 години.

#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн