Старозагорският зоопарк с над десет нови обитатели

STZAGORA.NET
*
За първи път в старозагорския зоопарк едновременно се раждат два козирога, лама, елен и се излюпват седем малки птици ему, съобщи директорът на зооградината доц. д-р Радослав Михайлов.

Поколението на големите нелетящи птици зарадва искрено служителите в Зоопарка, тъй като е изключителна рядкост ему да създаде поколение в подобна среда, което се случва и за първи път в българска зооградина.

Любопитното при родственика на щрауса е, че ухажването при емутата започва през есента, но самият „брак“ не продължава дълго, както и отношението на майката към поколението. След снасянето на яйцата, грижите поема бащата, който ги мъти около два месеца. Напуска гнездото само, за да се нахрани. Шест, от седемте малки, са излюпени от грижовния татко и едно в инкубатор. Мъжко ему в Зоопарка в Стара Загора има от 2004 година, а двойката е комплектована миналата година.

Козирозите, които създадоха поколение преди около два месеца, също се чувстват добре. Малките се адаптират бързо, каза доц. Михайлов. „Ясен е вече полът им -те са мъжко и женско“, допълни още той.

Стадото на ламите в зоопарка също се увеличи преди 15 дни с едно грациозно черно-бяло бебе, както и двойката благородни елени. Тя за втори път се сдобива с поколение. Преди месец се появи на бял свят женско еленче.

Със статута на спасителен център, получен през септември 2015 година, екипът на зоопарка отглежда и две осиротели сърни, мъжка и женска, предадени от Държавно ловно стопанство „Кормисош” и Горско стопанство – Мъглиж.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн