С носталгична изложба “Сделано в СССР” отбелязаха Деня на Русия в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Членове на руската диаспора в Стара Загора си спретнаха в Дома на етносите празнична вечер по случай националния празник на Русия – 12 юни. Акцентът, който събра и много гости от други националности, беше носталгичната изложба “Сделано в СССР”.

Кинокамери и фотоапарати “Зенит”, прахосмукачка “Ракета”, радиоприемници “Селена” и “Океан”, фотокопирни апарати, самовар, военен полеви бинокъл, че дори и микроскоп, всичко това правено в някогашния Съветски съюз, върна посетителите десетилетия назад в спомените им. “Черешката на тортата” беше стара “Жигула”, украсена като за празник точно пред залата, около която не липсваха желаещи да се снимат.

“На 10 май, когато направихме празника, посветен на Деня на победата, се роди идеята да отбележим и Деня на Русия – разказа организаторката на честването Ирина Димова, която от години живее в Стара Загора. – Бейсим Ахмед, който е председателят на Сдружение “Етносвят България”, предложи да направим нещо, свързано със Съветския съюз, тъй като много хора имат приятни спомени от онова време. И тъй като всеки от нас има вкъщи нещо, което може да покаже, се роди идеята за изложбата. На 10 май сред зрителите бяха и момчета с китари – Павката и Иво, и Мавракис с неговата бузука, и решихме, че днес ще направим и концерт с руски песни, като бузуката ще бъде в ролята на балалайка. Разполагаме с мултимедия с песни от съветски филми, имаме и мултимедия с реклами от времето на СССР, например за първия “Запорожец” от 1966 г. Приготвихме и почерпка – традиционни руски закуски – руска салата и традиционния руски винегрет от варено цвекло, моркови, картофи, лук, кисели краставички, грах и кисело зеле, както и сандвичи – черен хляб с чесън, майонеза и шпроти от Прибалтика – разказа Ирина Димова преди началото на празненството. Не липсваше и водка за настроение, макар и само по два пръста на дъното на чашките.

След като Ирина откри изложбата заедно с Бейсим, веселата част започна с песента “Подмосковные вечера”, която тя изпя заедно с гърка Янис.

На 12 юни 1990 г. Русия обявява независимостта си от Съветския съюз. Точно година след това се провеждат първите президентски избори, които печели Борис Елцин. През 1995 г. Денят на независимостта е обявен за национален празник на Русия и се отбелязва всяка година в огромната страна.




#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн