Районна прокуратура – Чирпан внесе обвинителен акт срещу 28-годишен мъж за участие в пет телефонни измами

STZAGORA.NET
*
Районна прокуратура – Чирпан внесе обвинителен акт срещу Костадин Т., на 28 г., за измами, извършени в условията на продължавано престъпление, с цел набавяне за себе се или за другиго на имотна облага, като е възбудил и поддържал заблуждение у някого и с това му е причинил имотна вреда – престъпление по чл. 210 ал., във връзка с чл. 209 ал. 1 във връзка с чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Костадин Т. е предаден на съд за участие в пет телефонни измами, извършени в периода от 2 април 2015 г. до 14 май 2015 г. в градовете Сливен, Раднево и Чирпан, след като се сговорил предварително с неустановено лице, като общият размер на реално настъпилите вреди е 10 644 лева.

В края на март 2015 г. на мобилния телефон на обвиняемия Костадин Т. се обадило неустановено по делото лице, което му се представило за негов родственик от Плевен, с когото бегло се познавали. Непознатият обяснил, че работи за фирма със седалище в Плевен, която се занимавала с поставянето на дограма и климатици и търсела да наеме търговски представители в областите Стара Загора, Хасково и Пловдив, за да сключват сделки с клиенти и фирми. Костадин Т. се съгласил да работи за тях.

На 2 април 2015 г. същото неустановеното лице позвънило на стационарен номер на 78–годишна жена в Сливен, като се представило за внука й. Непознатият обяснил, че бил закупил 10 броя климатици, но те били задържани на митницата и не му достигали пари, за да ги вземе. Жената помислила, че разговаря с внука си, отишла до банката и изтеглила общо 3180 лева. В същото време неустановеното лице се свързало с обвиняемия и го изпратило в Сливен, за да се срещне с жената. При срещата обвиняемият взел парите и казал, че като свършат работата с внука й, ще й гостуват. Костадин Т. се обадил на непознатия, който му наредил да остави получената сума на кръстовище край Русе, под тухла до пътен знак. Непознатият посочил каква сума обвиняемият да си вземе за свършената работа.

На 6 април 2015 г. неустановеното лице се обадило на 82-годишна жена в Раднево и й се представило за лекар. Непознатият заявил, че дъщеря й е претърпяла инцидент, вследствие на което си е счупила крака на няколко места и се нуждае от спешна медицинска интервенция, за което жената трябвало да даде 12 000 лева. От слушалката се чувал женски плач и думите: „Майко, много лошо паднах и си счупих крака“. Жената обяснила, че има 1000 лева, а непознатият й отвърнал, че са достатъчни. По-късно обвиняемият Костадин Т. по указания на неустановеното лице отишъл в Раднево и получил от пострадалата 970 лева, поставени в стара кожена чанта, заедно със златни накити за общо 444 лева. Той проверил съдържанието на чантата и като се уверил, че парите са вътре, си тръгнал.

На 10 април 2015 г. непознато лице се обадило на 78–годишен мъж, който живеел в Раднево. Той се представил за сина на негов приятел, като попитал дали са пристигнали климатиците, поръчани от Германия. Мъжът отговорил отрицателно, но му бил даден телефон, на който да се обади, за да провери. Така разбрал, че климатиците били пристигнали в Тополовград, но за да бъдат изпратени на сина на неговия приятел, трябвало да се платят 5000 лева. Мъжът изразил готовност да помогне и казал, че има 3000 лева, които малко по-късно предал на обвиняемия Костадин Т., изпратен от непознатото лице, за да ги вземе. Парите били увити във вестник. Този път обвиняемият по указание на непознатото лице оставил парите под камък, близо до кош за смет в Русе.

През май 2015 г. Костадин Т. получил сумата от 3050 лева от 66-годишен мъж от Чирпан, който дал парите след телефонно обаждане от неустановено по делото лице за освобождаване от митницата на климатици, закупени от негова братовчедка, на която не достигали пари, за да си ги вземе. По указание на неустановеното лице обвиняемият оставил парите под плочка до циментов кош във Варна.

На 14 май 2015 г. неустановено по делото лице се обадило на 65-годишна жена от Чирпан, на която се представило за майор от полицията. Непознатият поискал 11 000 лева, защото дъщеря й били пострадала при катастрофа и се нуждаела от спешна медицинска интервенция, а парите трябвало да бъдат внесени в Здравната каса. Жената отговорила, че може да даде 7000 лева, част от които отишла да изтегли от банката. През това време Костадин Т. е бил задържан в Чирпан, като не е взел парите от жената и деянието е останало недовършено. За извършените „услуги“ обвиняемият е получавал определени суми, посочени от неустановено по делото лице. Обвиняемият Костадин Т. е проявил критичност към извършеното и е направил самопризнания.

Пресцентър на Апелативна прокуратура – Пловдив
#vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн