Ласкав международен отзвук за Фестивала на розата 2016

STZAGORA.NET
*
Наред с хилядите туристи от страната и света, Долината на розите привлече вниманието и на световните медии с Фестивала на розата 2016 с изключително позитивни коментари.

Световноизвестната китайска информационна агенция „Синхуа“ отрази със серия журналистически материали празничните дни на розата в Казанлък тази година. В текстовият репортаж на английски език се казва:

В България се проведе Фестивал на Розата

113-тият Фестивал на розата, най-голямото събитие, посветено на ароматното цвете в България, се състоя в неделя в Казанлък, в сърцето на Долината на розите.

Повече от 7000 студенти, музиканти, танцьори и актьори участваха във фестивалните мероприятия, в присъствието на високопоставени български официални лица, много дипломати и туристи от цял свят.
По традиция Фестивалът започна с ритуала Розобер в розовите полета край града.
Българският министър на туризма Николина Ангелкова каза, че над 220 000 туристи са посетили Розовата долина миналата година и тя се надява тази година броят им да бъде дори по-голям.
Ангелкова добави, че според международни пазарни проучвания розата е символ, най-вече асоцииран с България. Ето защо страната се стреми да промотира Фестивала на розата и атракциите, които регионът може да предложи на туристите, каза тя.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която също присъстваше на събитието, го нарече „Празник на красотата“. Танева каза, че е горда да съобщи, че България е световен лидер в производството на розово масло и тази година е увеличила с 2500 декара масивите с маслодайна роза.

Веднага след ритуала “Розобер” българският министър-председател Бойко Борисов дойде специално да разреже лентата на новия дом на Музея на розата в Казанлък, който представя българската традиция, иновации и успехи в отглеждането на рози и производството на розово масло.

В обръщението си към гостите Борисов каза, че музеят показва на българите и хилядите туристи, че „розовото масло е най-славното нещо в света“.

Тазгодишната Царица Роза Йоанна Шишкова беше избрана по традиция сред абитуриентите, чиято младост и естествена красота се свързва с уникалността на казанлъшкото розово масло.

Професионалисти от бранша също участваха във Фестивала. Михаил Михайлов, изпълнителен директор на българската фирма „Органироза“ ЕООД, каза за “Синхуа”, че миналата година той е създал джоинт-венчър с компания от провинция Гуанджон, Китай. Предприятието притежава около 1000 дка розови градини, розово масло и дестилирана розова вода, и понастоящем изгражда фабрика за производство на български розови маски за лице. Той каза, че вярва, че консорциумът има светло бъдеще с продажбата на продуктите си не само на европейския, но и на китайския пазар. Лианг Хонгли, неговият китайски партньор, каза, че очаква съвместното предприятие да доставя качествена розова вода и розови маски на китайския пазар.
http://news.xinhuanet.com/english/2016-06/06/c_135414658.htm

Агенция „Синхуа“ излъчи и видеорепортаж на английски език с впечатляващия разказ за Фестивала на розата 2016, публикуван и на страниците на световноизвестната информационна агенция във Facebook и YouTube:

The 113th Rose Festival, the biggest… – China Xinhua News | Facebook

Bulgarian Rose Festival selects Rose Queen

За приятелите на Казанлък в далечен Китай информационната агенция излъчи и видеорепортаж на китайски език, който CNC World (телевизията на “Синхуа”) публикува и на своя уебсайт:
http://news.cncnews.cn/2016-06-06/124426743.html

Германското обществено радио ARD подготвя два 30-минутни разказа за Долината на розите, своеобразен рекорд за ефирно време по една тема в радио, които анонсира с 2-минутен репортаж. Ето какво споделиха с милионната си аудитория журналистите от германското обществено радио ARD, гости на Фестивал на розата 2016 в Казанлък:

Долината на розите в България, където се произвежда най-скъпото розово масло в света

В закътанa долина между Стара планина и Средна гора в България расте в продължение на векове роза Дамасцена. В началото на лятото тя осигурява дълги километри по-розово, по-бяло или червено великолепие на полетата. От венчелистчетата на тази роза се дестилира най-скъпото розово масло в света. Световноизвестният френски парфюм “Шанел № 5″ дължи своя опияняващ аромат на българското розово масло. То е много по-богато от своя турски или марокански конкурент, поне според българските химици.

България е най-големият производител на розово масло в света и доставя около 70 процента от световното производство. Основна площ за отглеждане е Розовата долина, където в началото на лятото се разнася сладък розов аромат във въздуха. Розите могат да се събират само на ръка, за 1 литър розово масло са необходими около 4 тона розови листенца. За розоберачите и собствениците на розови масиви това е надпревара с времето, защото цветята трябва да се берат на разсъмване и да се обработват бързо, в противен случай се губят скъпоценните етерични масла.

С прекрасни впечатления за Празника на розата в Казанлък през 2016 г. са екипите и на други чуждестранни медии – от Турция, Швеция, Бразилия и др., които са в процес на обработване на записания материал за публикуване пред своята аудитория.

Пресцентър на община Казанлък
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн