Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и министър Ивелина Василева инспектираха ремонта на кв.”Самара-3″

STZAGORA.NET
*
Готова е Регионалната система за управление на отпадъците
*
„Регионалната система за управление на отпадъците за област Стара Загора, която обхваща 12 общини, е готова. Благодарение на нея ще имаме възможност да се справяме с отпадъците по един законосъобразен и отговарящ на европейските стандарти начин.“ Това обяви днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Той бе домакин на среща, инициирана от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и представители на целия Югоизточен регион по планиране. „Чрез cиcтeмaтa щe ce пocтигaнe виco?o нивo нa oпaзвaнe нa o?oлнaтa cpeдa в peгиoн Cтapa Зaгopa, в cъoтвeтcтвиe c нaциoнaлнoтo и eвpoпeйc?o зa?oнoдaтeлcтвo в oблacттa нa yпpaвлeниe нa oтпaдъцитe“ – подчерта още Живко Тодоров. Той посочи, че активно ще се търсят варианти за постоянно подобряване на работата й.

Градоначалникът благодари на Министерството на околната среда и водите и на екипа на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за добрата съвместна работа, чрез която бе реализиран проектът за рехабилитация на квартал „Самара 3“. Изпълнението на проекта включва реконструкция и разширение на над 6 км канализационна и 2,5 км водопроводна мрежа.

В 14.00 часа днес Живко Тодоров и министър Ивелина Василева посетиха “Самара-3″, за да инспектират на място хода на ремонта. Тук те бяха посрещнати от изпълнителите на строително-ремонтните работи и от жители на квартала.

След току-що падналия дъжд се видя, че канализацията в “Самара-3″ вече работи и пое за кратко време стеклата се вода. Жители на квартала поискаха да се потърси начин да се спрат и външните води, прииждащи към кварталното пространство и блоковете от североизточна посока. “В квартала има много нови кооперации, около които до този момент не е имало асфалт. Затова Общината допълнително възложи там, където канализацията и водоснабдяването са вече готови, около блоковете да бъдат създадени съвсем нови улици – каза кметът. – Целта е да се направи един хубав квартал. “Самара-3″ беше забравен като цяло, затова благодаря още веднъж на министър Василева, за нейното съдействие. Миналата година спечелихме този проект и го изпълняваме на два етапа – 2015 и 2016 г. Общата му стойност е около 5.5 милиона лева, осигурени от ПУДООС” – припомни Живко Тодоров.

Своята удоволетвореност от административния капацитет на старозагорската община и начина на работа по общите проекти изрази и министър Ивелина Василева. „Въпреки всички трудности, свързани с управлението и реализацията на проектите, ефектът е много добър и има физическо измерение. Благодарение на финансирането, което имахме възможност да получим, бяха изградени и рехабилитирани 50 пречиствателни съоръжения за отпадъчни води, повече от 2500 км водопроводна и канализационна мрежа, регионални станции за управление на отпадъците, които обслужват над 4 млн. души. Една от тях е точно тази изградена в Стара Загора“, каза министър Василева.

Тя направи и кратък преглед на реализираните дейности по Оперативна програма „Околна среда“, финансирайки мащабни екологични проекти. „Това бе програма, която се развиваше драматично и динамично – със забавяния в началото, спирания в периода 2013-2014 г., но в крайна сметка, през 2015 година успяхме ударно да я приключим. Отчитаме близо 3,5 млрд. лева, изплатени към бенефициентите, основно общини. Повече от 280 проекта са затворени успешно. В Югоизточния регион, който включва областите Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол, бяха концентрирани много сериозни усилия. Общо бяха инвестирани над 680 млн. лева през последните няколко години. Изпълнени бяха 78 проекта, финансирани чрез трите инструмента – по ОП „Околна среда“ – 52, от ПУДООС – 15 и от Националния доверителен екофонд – 11“, уточни още Ивелина Василева.

Информационната среща бе организирана от Министерството на околната среда и водите и имаше за цел да даде полезни и практични съвети за възможностите, които стоят пред общините в региона при кандидатстване и реализиране на проекти, свързани с опазване на природата.

В събитието участва и екип на Министерството на околната среда и водите – Яна Георгиева, ръководител на управляващия орган на ОП „Околна среда“, заедно със своя заместник Цонка Дрянкова, Ренета Георгиева, изпълнителен директор на ПУДООС, Светлана Божкова, началник отдел на Дирекция „Управление на отпадъците“, областни управители, кметове на общини и ресорните им заместници и други.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн