Българските “фараони” и Стара Загора се харесаха взаимно на киноложка изложба край Античния форум

STZAGORA.NET
*
12 кучета от породата Египетско фараоново куче (Фараонова хрътка) събраха симпатиите на старозагорци днес. На зелената морава край Античния форум, пред Операта, четириногите чаровници от София, Пловдив, Варна и Бургас бяха представени в рамките на Четвъртата национална киноложка изложба на породата от собствениците си и оценени от авторитетния международен съдия Андре ван ден Броик от Холандия, който развъжда породата в продължение на вече 36 години – от 1978 г. насам. Негов помощник в ринга бе Юлия Велкова – експерт-кинолог. Участваха и две кучета от родствената на “фараоните” и изключително рядко срещаща се древна египетска порода – Басенджи (на втората снимка), собственост на старозагорците Емилия Благоева и Ценко Колев.

Изложбата се проведе с подкрепата на Община Стара Загора и на Тракийския университет. С приветствени думи към участниците и съдиите се обърна зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

Фараоновото куче е една от 10-те най-рядко срещаши се породи в света. Сфинксът в Египет е от нея и египтяните са го почитали като бог Анубис, съобщи отговорникът по развъдната дейност на българския клуб на фараоновото куче Веселин Георгиев. Първите “фараони” в България се внасят от 13 години насам от Русия, Литва, Малта, Чехия и Словакия. Понастоящем у нас живеят 22 кучета от тях. Породата Басенджи е представена от двете старозагорски кучета.





#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн