„Книги за смет” за първи път в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Екологичната инициатива „Книги за смет” ще се проведе за първи път в Стара Загора на 4 юни, събота между 10:00 и 13:00ч. с подкрепата на „Контур Глобал Марица Изток 3”. Мястото – парк „Алана”, в близост до СОУ „Васил Левски”.

Всеки жител или посетител на града може да се включи в „Книги за смет”, като единственото условия е да събере и предаде 1 килограм пластмасови отпадъци. В замяна ще получи талон за безплатна книга от щанда с предварително подбрани заглавия в деня на събитието. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Това е максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци.

Организаторите от издателство Smart Books и фондация Credo Bonum заедно с техните партньори от Българо-американска кредитна банка и Екопак България добавят към селекцията още три класически заглавия, издадени специално за „Книги за смет”. Това са „Макс и Мориц” на немския художник и поет Вилхем Буш, която ще видим за първи път отпечатана с цветни илюстрации, а „Тайната градина” на Франсис Бърнет ще пренесе читателите във вълшебния свят на природатата и животните. Научно-фантастичният роман от 1898 г. „Война на световете” на Хърбърт Уелс е в класацията на 100-те най-добри книги на 20 век на вестник „Монд” и тази година ще бъде едно от заглавията в кампанията.

Какъв тип отпадъци може да донесете за рециклиране?

Пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело и прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки (почистени от остатъците от храна), палета и каси, найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, пластмасови играчки и други пластмасови изделия. Те трябва да са изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Няма да се приемат блистери от лекарства, туби от моторни масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др., както и отпадъци, които не са пластмасови.

За приемането на пластмасовите отпадъци в рамките на кампанията ще бъдат поставени жълти контейнери от Екопак България. Събраните отпадъци ще бъдат допълнително сортирани според вида пластмаса, след което ще преминат процеса на рециклиране, за да заживеят своя нов живот.

С огромен интерес през месец април и май „Книги за смет” се случи в София, Плевен, Велико Търново и Бургас, като в столицата бяха рециклирани над 5 тона и половина пластмасови отпадъци и раздадени близо 4500 книги.

Кампанията се осъществява и с медийното партньорство на телевизионното предаване на БНТ „Зелена светлина”, „Списание 8”, гайдът за култура „Виж! София” и „Виж! Бургас”, сайтът peika.bg, yatoto.bg и JCDecaux, които подкрепят активно кампанията от нейното начало.

Актуалните новини около „Книги за смет” можете да следите също и чрез фейсбук страницата на инициативата: https://www.facebook.com/knigizasmet.
#социални мрежи


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн