Датският филм „Идеалистът“ получава голямата награда на Фестивала за ново европейско кино „Златната липа“`2016

STZAGORA.NET
*
Датският политически трилър „Идеалистът“ с режисьор Кристина Розентал получава голямата награда на фестивала „Златната липа“ тази година. Това съобщи на заключителната пресконференция днес председателят на журито – режисьорът Костадин Бонев. Филмът разказва история по действителен случай – репортер се натъква през 1996 година на подозрителни обстоятелства, свързани с покрит инцидент от 1968 година с катастрофирал американски бомбардировач близо до американска военна база в Гренландия, носещ ядрени бойни глави.

„Идеалистът“ разказва историята на една договорка отпреди повече от 40-50 години между американското военно разузнаване и датското правителство за разполагане на ядрено оръжие тайно от парламента и датския народ на територията на Дания и Гренландия, каза председателят на журито Костадин Бонев: „Това е един филм-разследване с изключително ярка и точна гражданска позиция. Много ни хареса, че филмът е изграден по изключително съвременен начин. Той се вписва адекватно в поредицата датски филми, които правят силно впечатление по целия свят през последните 10 години. Смея да твърдя, че това е един от филмите, които тази година ще зададе общия тон на европейското кино. Той по нищо не отстъпва на американския филм „Спотлайт“, който тази година взе Оскар за най-добър филм“.

Наградата на Съюза на филмовите дейци ще вземе естонския филм „1944“. „Това е един филм, който е не само направен много добре, той налага размисъл за позицията, за избора в едно критично и гранично време, в което и в момента живеем“, каза кинокритикът Людмила Дякова, главен редактор на списание „Кино“. „1944“ разказва за последната година от Втората световна война в Естония.

Наградата за най-добра мъжка получава акторът Мануел Рубай за изпълнението си във „Грубер си отива“, Австрия. Наградата за най-добра женска роля журито присъжда на Агрипина Стеклова, Русия за главната и роля във филма „Инсайт/Сляпа любов“.

Наградата за режисура отива при Ивайло Христов за българското участие в конкурсната програма на „Златната липа“ – „Каръци“.

„Българският зрител е интелигентен зрител. Той изпитва носталгия по старите хубави филми и е изпълнен с очакване за нови такива филми. Това си личи по препълнените зали, когато се излъчва български филм. А тези няколко дни доказаха, че българското кино е на пиедестал.“, каза създателят на „Златната липа“ и кинорежисьор Магдалена Ралчева. Според нея през последните години има подем в българското кино. Много наши филми участват в международни фестивали и получават авторитетни награди. Това са предимно филми на млади хора, които работят с хъс и много талант. Комплимент към българското кино тази година е поканата към Ивайло Христов за председател на журито на Московския кинофестивал, който ще започне след броени дни, посочи Ралчева.

Безспорно четвъртото издание на фестивала „Златната липа“ е най-успешното до момента. Това издание беше не само с богата филмова и съпътстваща програма, интересни и любопитни гости. Най-приятните моменти във фестивалните дни бяха препълнените с публика зали, каза Маги Ралчева. Чест за фестивала беше и присъствието на директора на Националния филмов фестивал Камен Балкански и председателят на Съюза на филмовите дейци Иван Павлов.

В края на заключителната пресконференция петимата членове на престижното жури получиха почетни плакети от Магдалена Ралчева.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн