Четвъртото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа“ показва 47 селектирани европейски филма

STZAGORA.NET
*
„Стара Загора доказа, че има публика и отношение към киното“ – каза зам.-кметът на общината Иванка Сотирова по време на днешната официална пресконференция по повод откриването тази вечер на IV Международен кинофестивал „Златната липа“ в Стара Загора. „Да се организира всяка година това мащабно събитие за нашия град, което е част и от Културния ни календар, е истинско предизвикателство. Община Стара Загора инвестира усилия и средства в „Златната липа“, защото приоритетната задача на кмета Живко Тодоров, както и на всички нас, е да изграждаме визитка на Стара Загора, а това се случва чрез подобни културни събития. Убедена съм, че тази година интересът ще е още по-силен, защото фестивалът вече е утвърден. Новият момент – включването на детско кино в програмата, означава и още по-голям брой посетители и почитатели. Чрез изграждане на афинитет към стойностни филми и сюжети се получава и добра основа за поддържането на ценности у най-малките, което е изключително важно“ – допълни зам.-кметът.

Детските филми в програмата са чешката комедия „Отиваме на море“, „Антбой – отмъщението на червената фурия“ (Дания), „Тайното общество на Суптаун“ (Естония) и анимацията от Дания „Приключенията на бръмбара Мини“.

Тазгодишното издание на традиционния и емблематичен филмов фестивал предлага на публиката 47 заглавия, старателно и професионално селектирани от над 200. Председател на журито е българският кинорежисьор Костадин Бонев („Потъването на Созопол“). Заедно с него филмите ще оценяват и грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, турският й колега Каан Муждеджъ, сръбският режисьор Боян Вулетич и руската актриса Елена Захарова. Старозагорската публика ще има възможност да се наслади на ленти от България, Чехия, Дания, Австрия, Русия, Естония, Швеция, Испания, Полша и други. През петте фестивални дни входът за прожекциите е свободен.

„Селекцията бе изключително трудна, но се надявам, че подбраните ленти ще задоволят и най-прецизните вкусове. Те обхващат и радостта, и тъгата, и темата за малкия човек. Ще ни развеселят и разплачат. Разнообразието е голямо, а детското кино, което до този момент отсъстваше, определено отличава IV-тото издание на „Златната липа“ – подчерта директорът на фестивала Магдалена Ралчева. „За мен е изключително щастие, че фестивалът намери път към сърцето на толкова много хора. Високият интерес показва, че „Златната липа“ излезе от зоната на анонимност и се наложи като традиционно събитие“ – каза още тя.

Българското кино тази година е представено най-силно. Гостите на кинофеста ще изгледат общо 14 български ленти – 2 документални, 7 късометражни и 5 нови игрални. По-голямата част от тях ще бъдат видени за първи път от широката публика.

#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн