Кметът Живко Тодоров разговаря с жители на “3 чучура-север” за предстоящия ремонт в квартала

STZAGORA.NET
*
Тази есен ще започне подмяната на водопровода и канализацията в още един старозагорски квартал – “3 чучура-север”. По този повод в края на работния ден днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров разговаря с хора, живеещи там. Срещата се проведе в зала “П.Р. Славейков” на Общината.

“Водопроводът е етернитов, вече е на 30-40 години и е крайно време да бъде подменен. Част от канализацията също е стара. Затова и до момента в Севера не са правени големи ремонти – без подмяна на ВиК-мрежата те не бяха възможни. А подмяната на водопровода и канализацията е и най-сложният ремонт. Финансирането му вече е осигурено, на етап сме “Спечелен проект”, следва процедура за възлагане на обществена поръчка” – каза кметът. След избора на изпълнител в началото на есента ще се проведе повторна среща с живущите, която по тяхна молба е възможно да стане на място в квартала.

Началото на голямото разкопаване е насрочено за есента, за да може през зимните месеци изкопните работи да приключат и напролет, веднага след като времето позволи, кварталът да се асфалтира – както бе направено от миналия декември и тази година в кв.”Самара-3″. По този повод кметът призова жителите на квартала да се запасят с търпение за 5-6 месеца през зимата, когато около блоковете им ще текат строителните работи. От пролетта до края на лятото на 2017 г. ще бъдат обновени тротоарите, бордюрите и асфалтът в “3 чучура-север”. Ще започне работа и по реконструкция на първите междублокови пространства, които ще се правят впоследствие на етапи, тъй като нужната за тях инвестиция е много голяма – от порядъка на 15 млн. лв. Предвидена е пълна рехабилитация на всички улици в квартала, изграждането на паркинги, детски и спортни площадки с фитнес уреди.

В продължилата близо час и половина среща бяха зададени много въпроси към представителите на Общината. В срещата освен кметът участваха зам.-кметът по строителството инж.Янчо Калоянов, секретарят на Общината Делян Иванов, както и инж.Милена Димитрова – нач. отдел “Инвестиции и управление на проекти”.

Участниците в срещата се интересуваха от графика на предстоящите строителни дейности в квартала, както и свързан ли е водопроводът му с този на кв. “Лозенец”. Не е – отговори кметът. В “Лозенец” от догодина ще се прави отделен проект за ВиК. Друг въпрос е защо по дерето между последните блокове на “3 чучура-север” и западната част на “Лозенец” непрекъснато се стича вода. “Тя е от незаконно присъединилите се към водопровода къщи. Трябва да направим така, че да не може да се краде вода. Единственото решение е да се премахнат въпросните незаконни постройкив западната част на кв. “Лозенец” и това ще стане факт още това лято” – каза Живко Тодоров.

На отправените и на тази среща бележки от страна на гражданите по адрес на качеството на изпълнение на ремонтните работи кметът информира, че на обекта ще има непрекъснато представители на инвеститора, но призова и за активен граждански контрол върху това, дали всичко се прави точно според проекта. “Подавайте сигнали. Работим с поне 10 различни изпълнители, но всички имат едни и същи проблеми” – не скри Тодоров.

Живущи в “3 чучура-север” повдигнаха въпроса за свличащата се земна маса и камъни от стръмния черен път към канала, на което от Общината отговориха, че ще потърсят решение за него. Участници в срещата поискаха да се ревизират твърде малките отводнителни шахти по ул. “Капитан Петко Войвода”, да се чистят през зимата от снега по възможност и стълбите между блокове 68 и 70, както и да се огледа възможността за тротоар, било то и само от едната страна, по стария път от Севера към Юга. Питаха и за нови автобусни линии, свързващи “3 чучура-север” с другите части на Стара Загора.

Новина, съобщена от кмета, бе, че Общината замисля създаването на ново административно бюро, което да отговаря само за кв.”3 чучура-север”. Тъй като сегашното АБ “Запад” има твърде голяма територия на отговорност – кварталите “3 чучура-юг”, “Казански” и “3 чучура-север”, към него е и Новият парк.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн