Мариана Тодорова, АБВ: Оценката ни за постигнатия консенсус около преодоляването на спорните промени в Изборния кодекс е положителна

STZAGORA.NET
*
Оценката ни за постигнатия консенсус около преодоляването на спорните промени в Изборния кодекс е положителна. Това заяви пред журналисти в сградата на Народното събрание след извънредна среща между премиера Бойко Борисов и представители на политическите сили, подкрепящи управлението на страната, говорителят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова.

„Ние постигнахме нашите цели – заяви Мариана Тодорова. – Инициативните комитети няма да бъдат намалявани, ще се даде възможност и за регистриране на местни коалиции, като се изброяват партиите и форматите, които ги съставят. Приветстваме също така и решението, че няма да се отчита квадратчето „не гласувал“ при разпределянето на мандатите и няма да се извършва по този начин подтискане на малките партии. За нас беше много важно и това, че кампанията ще може да е 30 дни и да имаме информиран избор. Промяната на условията за дерегистриране на избиратели заради това, че не са гласували, е един добър избор. Идеята това да важи за хора, които не са гласували на два последователни избора от един и същи вид, ще ни даде възможност да видим практиката какво ще покаже. Доволни сме също от предложенията, касаещи правилата около провеждането на референдумите, (президентът да има право да определя датата на народното допитване без да се взема предвид има или няма друг тип избори през годината бел. ред.). По този начин Народното събрание ще покаже, че не следва някаква конкретна конюнктура. Няма да има законов запис, че референдумите трябва да се провеждат непременно заедно с други избори или, че трябва да бъдат отделно. Така че според ситуацията президентът ще бъде този, който ще прецени кога е нужно да се проведе народното допитване“.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн