Музей „Искра” – Казанлък гостува в Стара Загора с изложбата „Нещо от Бога и нещо човешко”

STZAGORA.NET
*
На 27 април 2016 г. от 17:30 ч., в навечерието на Възкресение Христово, в Архитектурен комплекс „Музей на религиите” в Стара Загора ще бъде открита изложба „Нещо от Бога и нещо човешко”. Гостува ИМ „Искра” Казанлък. Ще бъдат показани и експонати от фондовете на РИМ – Стара Загора.

Идеята за християнството в „обикновения” му делничен облик, в народната култура, в празниците и обичаите на българите е развита чрез 6 табла и над 50 експоната. Българинът не само овеществява религията в различни битови предмети, но и вярва, че ако върху накитите са изобразени християнски символи, тяхната апотропейна сила се удвоява. Историята показва, че фолклорът запазва вярата и, обратно – ревностното следване на християнските традиции помага за съхраняването на обредността. Чрез вярата и обредите, чрез традицията ще запазим онова, което ни отличава като българи. Представената прегръдка от миналото събужда спомени от нашето детство, любопитство към непознати предмети, разнообразява забързаното ни ежедневие.

Автори на изложбата са Марияна Петрова и Венелина Илиева. Мобилната експозиция включва църковна утвар – различни нагръдни и напрестолни кръстове, кръстове-енкулпиони, икони, метален обков на Евангелие и други богослужебни книги. Битовите предмети и накити с религиозни сцени са просфори, пафти, колани, тепелици и т.н. Отделено е и място на Иван Енчев-Видю – казанлъшки писател, критик, просветител, читалищен деятел, един от основателите на музей „Искра” Представена е част от неговата уникална колекция от кръстове, събирана от териториите, населени с българи.

След гостуване в Исперих и Архитектурно-етнографския комплекс „Етър”, Габрово и представяне в Нощта на музеите и галериите в Пловдив, изложбата ще бъде експонирана в Регионален исторически музей Стара Загора от 27 април до 30 юни 2016 г.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн