Мобилната изложба „Крехка толерантност“ гостува в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
До средата на май в Архитектурния комплекс „Музей на религиите“ в Стара Загора е експонирана мобилната изложба „Крехка толерантност“. Тя разказва за спасяването на евреите в Европа и е подготвена от Националния исторически музей – София. Изложбата е акцент от Лабораториите „ЕвроВизия“, провеждани в страните-участнички в европейския проект ЕМЕЕ – Германия, Словения, Италия, Португалия, Франция, Австрия и България.

„Отношението на държавата и институциите към българските евреи е една от положителните страни, с които България е известна в света. Тя създава добър имидж на страната, заради проявената толерантност в решителен момент. А мястото на изложбата в Стара Загора показва, че тази проява на толерантност е устойчива“, подчерта при откриването снощи зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. Кураторът на изложбата проф. Цветана Кьосева, зам.-директор на Националния исторически музей, обясни, че спасяването на евреите в Европа по време на Холокоста, е показано в светлината на общоевропейската история от периода на Втората световна война.

Изложбата „Крехка толерантност“се състои се от 14 пана, представящи в снимки и документи религията, традициите и културата на еврейската общност; хроника на преследването на евреите в Европа в периода 1933-1945 г., антиеврейските погроми, концлагерите, снимки на спасени евреи от Дания и Албания, документални свидетелства от Централния държавен архив за спасяването на българските евреи, снимки и информация за 20-те българи – „праведници на света“, рискували живота си, за да помогнат на съгражданите си. Показана е и темата за драматичната съдба на евреите от новопридобитите Беломорска Тракия и Вардарска Македония.

Бившият кмет на Стара Загора проф. Цанко Яблански разказа интересни моменти от отбелязването на 60-та годишнина от спасяването на българските евреи по времето, когато е бил наш дипломат в Израел. Присъстваха още директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев, Красимира Готева – председател на Регионалната организация на евреите „Шалом” в Стара Загора и др.

Освен мобилните пана са показани и оригинални експонати от фондовете на Регионален исторически музей – Стара Загора, свързани с живота и дейността на евреите в града.

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн