Стартира подписката за местния референдум по казуса “Бедечка”, инициирана от общинския съветник Янко Янков

STZAGORA.NET
*

Янко Янков

Днес стартира подписката за местен референдум по казуса “Бедечка”, инициирана от общинския съветник Янко Янков.

“Това се наложи след многото спекулации и обвинения към Общината, кмета и общинските съветници, че не правят нищо по въпрос, който е приключил преди повече от 10 години. В момента има един единствен вариант и той е промяна на ОУП и изкупуване на земите. За това и ние сме длъжни да направим този референдум, на който ако гражданите кажат, че са съгласни, сме длъжни да се съобразим с тяхното мнение, защото ние работим за интересите на града и сме подчинени на гражданите” – съобщи инициаторът на подписката в текст, изпратен до медиите в Стара Загора.

Ще има два пункта за събиране на подписи. Единият ще е на т.нар. “долна гъба” пред Общината, а другият до Радио Стара Загора в офиса на гражданско сдружение “Истината за Стара Загора”. Срокът за събиране на подписите е 3 месеца. Необходимите подписи са малко над 15 000.

Въпросите, около които се е обединил създаденият вчера инициативен комитет, са 4. Те са били максимално точно и прецизно подбрани, за да няма спекулации и подвеждане на гражданите, се казва в разпространения до медиите текст. Те са следните:

1. Съгласни ли сте да бъдат изкупени частните земи в кв. „Бедечка“ като бъдат похарчени над 30 млн. лв. от нашите данъци, за превръщането на „Бедечка“ в парк? (“Всъщност става дума за над 80 млн. лв., защото 30 млн. е оценката на оценител, пазарната е двойна, а най-малко още 20 млн. лв. ще са нужни за изграждането на парка” – е добавил като коментар към т.1 Янко Янков – бел. ред.).

2. Съгласни ли сте да бъдат увеличени местните ни данъци, за да бъдат изкупени частните земи в кв. „Бедечка“ и той да бъде превърнат в парк?
(“Ако искаме да се запази ритъмът на развитие на общината, тези допълнителни средства могат да дойдат само от увеличени данъци. Ако се пипне Бюджетът, това ще доведе до провал на всичко, започнато като благоустрояване и развитие” – е коментарът към точката в текста, изпратен до медиите от инициативния комитет – бел. ред.).

3. Съгласни ли сте Община Стара Загора да влезе в 15-годишна процедура за изкупуване на частните земи в кв. „Бедечка“ с риск да бъдат заведени срещу нея дела за заплащане на вече направени от собствениците на земите инвестиции, за пропуснати ползи и пр.?

След публикувания вчера проект и предложение за промяна на ОУП (Общия устройствен план) и превръщането на „Бедечка“ в парк с атракцион, е подготвен и четвърти въпрос:

4. Съгласни ли сте да бъде променен ОУП на кв. „Бедечка“ от Зона за благоустрояване в Зона за отдих и туризъм с много атракциони и да бъдат похарчени над 30 млн. лв. за това?

(“Предложеният проект за атракцион е за около 8 млн. лв., които не включват изпълнението на нужната за изпълнението на проекта инфрасктруктура – ВиК, електричество, комуникации и т.н. Нещо повече, предлага се взаимоотношенията със собствениците на земя да бъдат уредени като Публично-частно партньорство между тях и Общината, което дори собствениците до един да са съгласни да приемат, пак е невъзможно”, се отбелязва в коментар към изпратения текст – бел. ред.)
#

бутони към социални мрежи

1 коментар on “Стартира подписката за местния референдум по казуса “Бедечка”, инициирана от общинския съветник Янко Янков”

  • ........... wrote on 20 април, 2016, 13:15

    Предлагам референдум с един единствен въпрос: “Съгласни ли сте парк Бедечка да си остане парк и нищо да не се строи там”. Както и този референдум да бъде иницииран от хора извън Общински съвет!!!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн