Българските „Каръци“ влизат във филмовата битка за статуетката „Златната липа“

STZAGORA.NET
*
Черно-бялата лента „Каръци“, режисирана от Ивайло Христов по негов сценарий, ще бъде един от 10-те филма, които ще се състезават в конкурсната програма за статуетката „Златна липа“ `2016. Тази година киносъбитието ще се проведе от 28 май до 1 юни в Стара Загора. За най-добър филм на четвъртото издание на филмовия фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ ще се състезават още филми от Дания, Унгария, Русия, Естония, Македония, Косово, Сърбия, Полша и Австрия. От датска страна в надпреварата влиза „Идеалистът“ на режисьорката Кристина Розендал, от австрийска „Грюбер си тръгва“ на Мари Кройцер, от руска страна „Инсайт“ на известният режисьор Александър Кот, от естонска „1944“ на Елмо Нюганен. Достойните балкански предложения включват полският „Карт бланш“ на Яцек Люсински, косовският „Кром“ на Бужар Алимани, сръбският “Анклав“ на Горан Радованович и българският „Каръци“ на Ивайло Христов. Родната лента разказва историята на група млади хора, живеещи в сякаш откъснат от света малък провинциален град. Дали грозната посткомунистическа обстановка и безпереспективност ще сломи у тях способността да се смеят, да се влюбват и да си помагат – изобщо, да бъдат хора? Каръците на Ивайло Христов отговарят по много оригинален и увлекателен начин, който кара зрителя да изгледа филма на един дъх.

Филмите от конкурсната програма ще бъдат оценявани от международно жури, съставено от утвърдени професионалисти във филмовия бранш – режисьори, актьори и кинематографисти. Негов председател ще бъде Костадин Бонев, български режисьор и сценарист, председател на Българската Асоциация на кинорежисьорите. Останалите членове на журито са младият сръбски режисьор Божан Вулетич, руската актриса Елена Игоревна, грузинската режисьорка Нана Джорджазе и турският режисьор Каан Муждеджъ.

В извънконкурсната програма зрителите ще могат да се насладят на още 35 европейски заглавия, сред които има силно присъствие на датското, полското, норвежкото и българско игрално, документално и късометражно кино. Сред тях са новите български игрални филми „Жажда“, „Досието Петров“, „Жалейка“ и други.

Пресцентър „Златната липа“ ` 2016 – Стара Загора
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн