БСП – Стара Загора с остра декларация след изказване на турски представител при учредяването на ДОСТ

STZAGORA.NET
*
В изпратена на 18 април до президента, премиера и председателя на Народното събрание декларация на Общинския съвет на БСП в Стара Загора се казва следното:

“При учредяването на партия ДОСТ присъстваха гости от Република Турция. Всеки от тях в едно или друго качество е свързан с официалните турски власти. Един от тях си позволи, сякаш е у дома си, да заяви, че там, където се говори на турски език, там е Турция.

Това е скандално.

То е пренебрежение спрямо суверинитета на нашата страна. Неуважение към Република България! Изглежда, че някои турски политици загърбват и посланията на Кемал Ататюрк за взаимно уважение и приятелство между двете съседни държави България и Турция. Подобни изявления са част от неоосманистки помисли и агресивни апетити по отношение на териториалната цялост на Република България.

Скандално е, че няма реакция на това антибългарско изявление нито от учредителите на българската партия ДОСТ веднага, на място, нито от официалните български власти – президент, Народно събрание, премиер, външен министър… Зачестяват напоследък, уж леки, антибългарски прояви от турска страна – кога се допускат грешки в географските карти, кога се правят провокационни изявления. Добросъседството, според нас, би означавало разграничаване от споменатото изказване и от страна на официалните турски власти. Но очевидно е, че няма да го дочакаме и това също е скандално.

Декларираме че Общинският съвет на БСП – Стара Загора е за добросъседски отношения между Република България и Република Турция, основани на взаимно уважение и на взаимоизгодно сътрудничество. Но днешната българо-турска граница е свещена и неприкосновена!

Отсам река Резовска и КПП „Капитан Андреево” живеят и етнически турци, които говорят с близките си на майчиния си турски език, освен на български. Те са част от българската нация и добросъвестно дават своя принос в нашия общ труд и общ живот. Всички ние сме български граждани и няма нужда който и да било и откъдето и да е да създава ненужно напрежение между нас с провокативни изявления. Наша обща грижа са добруването на България, на българската нация и добросъседството на Балканите!

Очакваме от българските власти да проявят решимост и национална отговорност, като заявят категорична позиция и осъдят подобни антибългарски изявления!”
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн