„Сватбата на Фигаро” – отново на 6 април на сцената на Операта

STZAGORA.NET
*
Съвсем няма да е същото, както на нито един от предишните спектакли от премиерата на операта на 23 януари-досега. Защото: в ролята на Граф Алмавива ще видите режисьора и костюмограф на спектакъла Денис Иванов. Защото: Графиня Алмавива ще е очарователната Светлана Иванова-гост, солист на Пловдивска опера. В „обичайните заподозрени“ от творческия екип влизат още солистите: Иван Кабамитов /Фигаро/, Яница Нешева /Розина/, Гергана Русекова /Марчелина/, Нели Нечева /Керубино/. Диригент е младият и талантлив виенски възпитаник Димитър Косев.

Светлана Иванова е българска оперна певица, сопран. Тя е родена е в гр. Русе, където завършва НУИ “Проф. Веселин Стоянов” със специалност “Класическо пеене”. Обучението си продължава в Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”, гр. София със специалност “Класическо пеене” . Младата оперна изпълнителка е солист на Държавна Опера – Пловдив, където участва в оперите „Дон Карлос“, „Макбет“, „Селска чест“, “Любовен еликсир”, „Набуко“; опера за деца „Хензел и Гретел“, “Вълкът и седемте козлета“, редица концерти. През сезон 2015/ 2016г. ще има дебюти в “Хофманови разкази”, Ж.Офенбах и “Прилепът”, Й.Щраус; участвала е в постановки на Държавна Опера – Русе и Държавна Опера – Стара Загора. Светлана Иванова е лауреат на VII. Европейски младежки конкурс “Короната на Търновград”: втора награда и специална награда за изпълнение на българско произведение. Операта “Рита”, Доницети е нейният дипломен спектакъл.

Режисьорът, сценограф и костюмограф Денис Иванов е роден в Стара Загора. През 2013 г. завършва магистратура в НМА “Проф. Панчо Владигеров” София със специалност класическо пеене, а през 2015 г. – със специалност “Музикално-сценична режисура”. Дебютира в родния си град Стара Загора в премиерния за България спектакъл на операта “Пощальонът от Лонжюмо” .

„…Иска се сериозна, задълбочена и дълга подготовка за направата на едно такова заглавие – с толкова много и дълги речитативи, безкрайни и трудни интонационно и технически ансамбли – заявка за сериозен артистичен и оркестров състав, абсолютно необходими в тяхната сила за достойна интерпретация на изтънчения и недостъпен за всеки, музикантски стил на Моцарт. Именно поради такива съображение се роди и проекта „Опера в куфар”, предназначен за привличането на широк кръг зрители. Формат, в който се проследява цялото драматургично и музикално действие на операта, като са избегнати речитативите и финалите на първите три действия. Такъв формат е достъпен за много повече изпълнители и много повече публика, защото той съдържа най-мелодичните и любими арии и дуети и най-популярни сцени.

Фактът, че „Сватбата на Фигаро” е преди всичко комедия, задължава режисьора да разшири спектъра си на полезрение, да мисли в различни и нови аспекти. Комедията като жанр е неизчерпаема – тя, направена с вкус и добро чувство за хумор е неконстантна. Всичко това блика и в музиката на Моцарт – радост, чиста детинска радост и смях „от сърце”. Лоренцо да Понте е написал едно гениално либрето, което задължава индивидуално отношение, т.е. абсолютно личностно разглеждане на образите, тяхното експозиране и развитие и най-вече наличието на конкретен режисьорски почерк, който да открои качествата и бисерите на либретото, а не да ги завоалира и да ги остави незабелязани… Един ден…Един безумен ден, на една безумна веранда, пълна с безумни хора…“

Заповядайте на лъчезарния спектакъл на Държавна опера – Стара Загора „Сватбата на Фигаро“!

Билетен център: 0887 444 360, 0885 509 829, 042 622 431, info@operasz.bg

Държавна опера – Стара Загора
#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн