Две залесявания по инициатива на кмета Живко Тодоров ще има в Стара Загора за Седмицата на гората

STZAGORA.NET
*
Националното откриване на Седмицата на гората ще се състои в Стара Загора на 4 април
*
Две залесявания в навечерието на тазгодишната традиционна Седмица на гората (4-9 април) ще се извършат край Стара Загора по инициатива на кмета Живко Тодоров, съобщи днес директорът на Регионалната дирекция по горите инж.Петър Заяков. Първото ще бъде в парк “Борова гора” като продължение на започналото миналата година залесяване върху освободените от незаконното строителство площи в периферията на Аязмото. “Установихме и че на териториите към Дъбрава, във връзка с пожарите през 2007 г., които бяха на площ около 2500 дка, има около 300 декара, които са с малък процент на прихващане. Кметът на Стара Загора иска в града и около града да бъде зелено. Това е също негова инициатива, съвместно с Горско стопанство – Стара Загора и с Регионалната дирекция. Така че и тези 300 декара ще бъдат залесени предимно с широколистни дървесни видове, кедрови фиданки и черен бор” – каза Петър Заяков. Тези две инициативи на кмета ще продължат и през Седмицата на гората.

Националното откриване на Седмицата на гората за втори път през последните близо две десетилетия ще бъде в Стара Загора. То ще стане на 4 април (понеделник) в градския парк до Общината, от 11.00 часа. Очаква се Седмицата на гората да бъде открита от министъра на земеделието и храните Десислава Танева. “Избрали са ни най-вероятно защото сме в центъра на страната, защото работим добре, защото колективът ни е сериозен и може да организира такива чествания” – не скри директорът на РДГ. Мотото на Седмицата ще бъде “Подобри гората”. Ще има пътуваща изложба, ще бъдат наградени най-заслужилите български лесовъди през 2015 г. – Лесовъд на годината с двама подгласници, наградата за цялостен лесовъдски принос, както и тримата най-добри служители в България по контрол и опазване на горите за 2015 г. От 13.00 часа ще бъде посетено старозагорското мебелно предприятие “Средна гора”, където ще бъде демонстрирано безотпадъчно производство на сертифицирана продукция за износ. В Стара Загора 6 април ще бъде Ден на отворените врати за Регионалната дирекция.

През последните близо 120 години, откакто е активно лесовъдното дело в региона, горите в Старозагорска област са се увеличили повече от два пъти и сега са на площ от 160 000 хектара, припомни инж.Заяков. Днес 75% от тях са широколистни, а останалите 25% – иглолистни. Средният годишен прираст на дървесина в Старозагорска област е 526 000 куб.м. От него всяка година се ползва около половината дървен материал. Общият запас е 26 млн. куб.м. Миналата година са залесени 931 дка, с 50% повече от предходната 2014 г.

Традиционната годишна награда на най-активно отразявалата работата на РДГ – Стара Загора медия тази година бе дадена на БНР. Получи я колежката Венелина Попова.
#gerb

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн