Старозагорци участваха в образователен форум в Санкт Петербург

STZAGORA.NET
*
По покана на Комитета по образование към правителството на Санкт Петербург заместник-областният управител на Стара Загора Мариана Кръстева участва в Седмия Петербургски образователен форум, който се проведе от 21 до 25 март. Сред глобалните теми, разисквани на срещата, бяха тези за социалната мисия на педагога в условията на модернизация на образованието, професионалното развитие на педагога в света на съвременните технологии, педагогът и културата – възможности за развитие на социална отговорност. Във форума участва и Мариана Пенчева, директор на СОУ ”Максим Горки”, Стара Загора.

Сред дискутираните в деловата програма въпроси бяха тези за професионалния стандарт на педагога в посока на развитие на предучилищното образование, ефективността на практиките и организациите на проектните дейности при изучаване на природните науки, подготовката на педагозите за работа с надарени деца, най-успешните психологически и технически взаимодействия с деца със специални образователни потребности и др.

Мариана Кръстева, Мариана Пенчева и директори на български училища участваха в дискусията на тема „Съвременният учител през погледа на училищния директор”. В дискусията се включиха и представители на училища и университети от Русия, Китай, Естония, Беларус и Полша.

В рамките на деловия форум заместник-областният управител се срещна с Жана Владимировна – председател на Комитета по образование към Правителството на Санкт Петербург. На срещата присъстваха и директори на училища и представители на Министерството на образованието на България. Обсъдени бяха актуални проблеми в образователните системи на Русия и България, възможности за методически и дидактически обмен, както и професионалното развитие и важната мисия на съвременния педагог.

На първата снимка: Мариана Пенчева и Мариана Кръстева (втора и трета отляво) в работен момент от образователния форум в Санкт Петербург.
На втората снимка: Мариана Кръстева, Жана Владимировна (в средата) и Катя Никова, директор на Дирекция в МОН.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн