Общината прави нов парк в района на Бедечка върху 100 декара общинска земя

STZAGORA.NET
*
Върху 100 декара земя в района на Бедечка Община Стара Загора ще направи нов парк. Скоро с конкурс ще бъде възложено проектирането му. Това съобщи днес кметът Живко Тодоров на среща с членове на Фейсбук-групи, собственици, граждани на Стара Загора и представители на медиите. Въпросните 100 декара са дарени на Общината от собствениците на реституирани имоти, като всеки от тях е отделил по 22% от земята си.

“За останалата част, която е общинска собственост, и за която Общината може да се грижи, ние ще възложим проект, за да може там да се направи хубав парк. Това можем да го направим (ръкопляскания). Ще бъде обявен конкурс. С Камарата на архитектите сме се разбрали, че за всеки значим проект, включително за продължението в момента на новия парк, ще се обявяват конкурси за най-добър проект” – каза дословно Живко Тодоров.

“Готов съм да отговоря на всички ваши въпроси, за да се изчистят всякакви спекулации около Бедечка” – обяви кметът в хода на срещата. Той припомни, че действащият Общ устройствен план на Стара Загора, който определя в района на Бедечка да има квартал с ниско жилищно строителство, е приет през 2011 г., преди да започне първият му мандат. В месеците преди Местните избори 2011 г. е бил изготвен и Подробният устройствен план (ПУП).

В момента има само две хипотези за по-нататъшно действие. Първата е обжалване на Общия устройствен план и като следствие Общината да започне отчуждаване на имотите от собствениците, за което ще са необходими 30 милиона лева. Втората е нещата да останат без промяна, т.е. собствениците да останат във владение на земите си в кв.”Бедечка”. “Не мога да взема популисткото решение за отчуждаване на земите от собствениците, защото според закона до 2 години след това Общината трябва да им плати обещетението. Но нужните за това 30 милиона лева просто няма откъде да ги вземем. Така след 2 години ще тръгнат десетки дела срещу Общината” – обясни кметът.

В отговор на често повдигания въпрос, че създаването на квартална инфраструктура в “Бедечка” ще струва скъпо, той бе категоричен: “Общината финансира изграждането на инфраструктура, само когато има средства за това, и с колкото има. Собствениците знаят, че този квартал е извън Интегрирания план за градско развитие и по тази причина не могат да се ползват за целта средства от европейски програми.

15-те метра зелена дървесна ивица от източната страна на бул. “Иван Вазов” ще бъде запазена, припомни от името на собствениците един от тях – Димитър Димитров. Той обобщи ситуацията така: “Някой се опитва да прави Община Стара Загора заложник на въпрос, който е решен отдавна. Парк “Бедечка” съществува, и той е от отклонението за “Труд” нагоре към езерото. Под него е квартал “Бедечка”. Ако някой оспорва това, да се обърне към съда, както и ние ще си защитим там правата.”

Собственичката Лидия Бакалова не скри, че “Някаква паралелна власт крещи в публичното пространство и размахва понятието “парк”. Но от 2003 г. насам ни издават скици за собственост”.

На повдигнатия въпрос за мораториум на строителството в зелени площи собствениците припомниха, че забраната и в момента е действаща “Ние няма да строим в зелени площи, а в собствените си имоти. При това сме задължени в тях да изпълним 40% озеленяване” – казаха те. “Такъв мораториум може да бъде искан само при проблем в проекта. Иначе ще падне веднага в съда и ще тръгнат дела от собствениците към Общината” – обясни на свой ред кметът.

Утре, 16 март (вторник) от 12.00 часа в Общината всички желаещи ще могат да се запознаят с устройствения план на квартал “Бедечка”, стана ясно в края на срещата.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн