“Берое” среща “Партизан” за 100-годишния си юбилей. Секат специална юбилейна монета, отпечатват марка

STZAGORA.NET
*
Официалното отбелязване на предстоящия юбилей „100 години Светът е Берое“ и кулминация на тържествата по този повод ще се състои на 17 май 2016 г., когато „Берое“ ще излезе под Аязмото в приятелска среща със сръбския „Партизан“ (Белград). Двубоят ще бъде съпътстван от специална програма, награждаване на заслужили футболисти и деятели, както и с още много изненади.

„Умишлено се забавихме доста време, за да направим тази пресконференция. Защото най-трудното беше да направим един такъв мач, който ще остане в историята. Благодаря на „Партизан“, че се съгласиха. Смятам, че с тяхното участие ще направим един прекрасен празник“ – каза Илко Русев, председател на Съвета на директорите на ПФК “Берое”. „Нещата бяха трудни и от тази гледна точка, че програмата на „Берое“ също трябва да бъде съобразена. Изпадаме в една програма с цикъл сряда-събота и това беше най-добрата идея“.

В този двубой играчите на „Берое“ за пръв път ще облекат специалната си юбилейна фланелка, изработена от Uhlsport. Дизайнът вече е готов и в момента екипът е в производство. Юбилейната фланелка ще бъде представена на феновете в началото на май и ще бъде в продажба още преди двубоя с „Партизан“. Това ще бъде втори екип за представителния отбор за следващия сезон.

В пресконференцията участваха Иванка Сотирова – зам.-кмет на Стара Загора, Илко Русев и общинският съветник Диян Димитров.

„Светът наистина говори за „Берое“. Това го казвам, след като се върнах в петък от Лисабон. Бях на посещение в побратимия град „Барейро“. Техният отбор носи символите на „Берое“ и се казва „Барейро Стара Загора“. Отправих им покана да дойдат и те да участват“ – сподели Иванка Сотирова.

По събитията за отбелязване на „100 години Светът е Берое“ работи Инициативен комитет, сформиран през март 2015 г. с широко обществено участие. Негов председател е кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Предварителната програма бе представена по време на днешната пресконференция. Кампанията за вековния юбилей продължава, програмата ще бъде обогатена, а тържествата и събитията ще бъдат през цялата година. Клубът получи сериозна подкрепа в организиране на тържествата от Община Стара Загора.

Първото официално събитие в програмата е насрочено за 25 април. Тогава ще бъде открита фотоизложба на специалната за подобни инициативи алея в парк „5 октомври“. Чрез подбраните фотографии ще се припомнят славните моменти, значими събития и впечатляващи моменти от историята на клуба.

На 5 май ще бъде представена юбилейната книга „Берое – 100 години футбол“. Луксозно издание с твърди корици ще представи богат снимков материал, думи от бивши и настоящи футболисти и деятели, статистика, незабравими „беройски“ мачове, много емоции и един специален поглед към историята на „Берое“. Автор на книгата е Илко Груев.

Програмата на 17 май ще започне два часа преди мача. Около 100 заслужили деятели на „Берое“ ще бъдат наградени със специални плакети. Клубът ще представи и една специална песен по повод юбилея. Автор на текста и музиката е Стефан Вълдобрев, а в изпълнението се включват и други музиканти. Световната премиера на парчето ще бъде на 6 май в социалните мрежи и сайтовете за видеосподеляне. Песента ще бъде придружена и с видеоклип.

На 18 и 19 май в Стара Загора ще се проведе международен детски турнир по футбол за набор 2002 г. Надпреварата също е посветена на юбилея. Форматът и всички участници ще бъдат обявени допълнително.

През втората половина на месец май е предвидена среща между ветераните на „Берое“ и руския „Криля Советов“. В момента се уточняват датата, мястото и часът на събитието.

Тържествата ще продължат и в началото на месец юни. Тогава е предвиден фестивал „Stara Zagora Mezi“ под мотото „Берое – рекордьор на Балканите“, посветен на рекордните 4 Балкански купи, спечелени от старозагорския клуб. През четирите дни в най-новия парк в града ще има много балкански страсти и футболни емоции. Комбинация от концерти, турнири, изложби, атракциони, кулинарни изложители от балкански държави, игри и подаръци. „Берое“ ще има и свое специално кътче в парка, където ще ви очакваме с много изненади.

По повод годишнината ще бъдат пуснати специална пощенска марка от „Български пощи“, както и юбилейна монета от “Монетен двор” ЕАД.

„Благодаря на всички хора, които бяха част от този инициативен комитет. Той беше в един доста по-голям мащаб от четирите хора, които срещате сега. Беше извършен голям обем от работа. Специални благодарности и към фенклуба на „Берое“, който бе част от този инициативен комитет. Всичко, което правим е за феновете. Много е важно крайният продукт да се хареса на хората, които обичат и милеят за този клуб. Правим така, че всяка една инициатива да бъде изпипана до край. Няма да си позволим да пуснем нищо, което не вярваме, че няма да се хареса.“ – каза общинският съветник Диян Димитров и допълни: „Знам, че всички в Стара Загора има много хора, които обичат „Берое“ и сме открили сметка. В момента не се радваме на много добри резултати в нея, но вярвам, че след тази пресконференция ще се съберат нови средства“ – допълни той.

Той обясни още, че се работи с Държавна опера Стара Загора, за да се направи едно оперно представление на един от най-хубавите спектакли „Аида“ от I до IV действие с гости от Русе, клуба „Багатур“, животни, както и различни ефекти. „Виждаме това грандизионо представление на стадион „Берое“ през месец юни непосредствено преди започване на състезанието „Самарско знаме“.“ – каза още Диян Димитров. Директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов обясни, че за първи път в България се прави опера на стадион в България. „Нашата инситуция е едва на 90 години, малко по-млада от футбола в града, но сме горди, че можем да бъдем част от тържеството. Ще изиграем операта до т.н. триумфална сцена, в която юношеският отбор ще донесе знамето на успеха. Ще се опитаме да направим нещо атрактивно. Искаме да включим и най-младите футболисти от школата, които в една от сцените да изиграят мач на малки вратички, с които да забавляват принцесата.“

„Берое“ ще получи поздравления чрез специални видеоклипове от голям брой известни българи, които ще бъдат споделени чрез официалния сайт на клуба. Всичко ще бъде обединено в един общ клип, който ще има и много приложения.

Ще има и обновяване и обогатяване на музея на клуба, като ПФК „Берое“ призовава всички, които искат да помогнат.

Сред останалите съпътстващи събития е съвместен проект на „Берое“ и Община Стара Загора в социалните мрежи. Предвижда се фотопроект, който бе провокиран от една изключителна снимка от 4000 м над морското равнище с един беройски шал. Проектът ще носи името „С Берое по света“, а подробностите ще бъдат обявени с реалния старт на тази инициатива.

Напомняме, че кампанията за набиране на средства продължава. Всеки, който има желание да спомогне финансово за тържествата, може да го направи по два начина – да си закупи специален дарителски билет за домакинска среща на клуба от „А“ група на цена 10 лв. или да внесе желана сума на следната сметка:

Societe Generale Експресбанк
титуляр по сметка: „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД
BIC: TTBBBG22
IBAN: BG24TTBB94001526995876

Набраните средства ще бъдат използвани ЕДИНСТВЕНО и САМО по повод вековния юбилей!

Всички дарители са освободени от банкова такса!

БЪДИ ЧАСТ ОТ ЗЕЛЕНАТА ИСТОРИЯ!
НЯМА МОЕ, НЯМА ТВОЕ – 100 ГОДИНИ СВЕТЪТ Е БЕРОЕ!
#vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн