В началото на март: Национален женски туристически поход, домакин е Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Туристическо дружество „Сърнена гора“ – Стара Загора ще бъде домакин на 56-я Национален туристически поход на жените (2-6 март), организиран от Българската федерация по туризъм и с изключителното съдействие на Община Стара Загора. През годините в похода са участвали общо над 1498 дами,включително и от бившата ГДР и Унгария.

В дните на похода над 120 дами от туристически дружества от цялата страна ще изминат общо над 23 часа преходи из Стара планина. В събитието, посветено на Националния празник на България – 3 март и на Празника на жената – 8 март, ще се включат жени-туристки на възраст от 17 години (Симона Дафова от с.Лозен, Софийско) до 84 години – Неда Панайотова, председател на ТД „Юндола“ – Велинград. А Стойка Раднева от ТД „Хайдут“ Калофер е с 29 участия в похода.

Той започва на 2 март от с.Ясеново до местността Узана край Габрово (географски център на България) – общо 6 часа преход. На 3 март е дамите ще стигнат от Узана до връх Шипка, където ще участват в тържествата за Националния празник и ще поднесат венец. Преходът в този ден е най-продължителен – общо около 8 часа с отсечката хижа Узана – връх Шипка – хижа Бузлуджа. На 4 март е предвидено посещение на Историческия музей в Казанлък и отново с автобус участничките ще пристигнат в Стара Загора, където ще поднесат цветя на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, след което ще имат 3-часова обиколка на парк „Аязмото“ с поднасяне на цветя пред паметниците на Митрополит Методий Кусев и Алеко Константинов.

Точно в 16 часа в същия ден на Античен форум „Августа Траяна“ дамите от Националния туристически поход ще бъдат посрещнати и приветствани от представители на Община Стара Загора и в специална церемония за даване на име 27 от участничките ще получат имена на тракийски богини. В церемонията участва и Прабългарска школа за оцеляване „Бага Тур“, а водещ ще актьорът от ДТ “Гео Милев“ Димитър Митев. Домакините от ТД “Сърнена гора“ са приготвили за всяка една от 27те дами специален подарък за спомен от града ни – уникалната местна сол „самардала“, камъче от Аязмото, липов цвят и реплика на фигурка от неолита.

На 5 март е предвиден 6-часов преход от Старозагорски минерални бани – местността Богородична стъпка-връх Голям Кайряк – Езерото на баните – връх Момини гърди. Преходът е изключително живописен и разкрива красотата на Сърнена средна гора и Стара планина. В празничната прощална вечер за всички участнички в похода е предвиден концерт на Трио „Гранди Тенори“ и фолклорен клуб „Тракийци“. Последният ден от похода е със свободна програма и разглеждане на Стара Загора. Водачи на дамите-туристки ще са Златина Стоянова, Паулина Стойчева, Събина Цанева, Стефка Божинова от ТД “Сърнена гора“ и Теодора Тарева от Казанлък. През цялото време с дамите ще е и Дела Кавъркова, секретар на Българската федерация по туризъм, която ще води похода за 18ти пореден път.

Поканата ни към всички вас е да споделите вълнението и емоцията ни от нашето второ домакинство (първото е било преди 15 години) и да присъствате на красивата церемония на 4 март от 16 часа на Античен форум! Очакваме ви!

За връзка и повече информация: Ваня Петкова, секретар на ТД “Сърнена гора“ – тел. 0882 966 562.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн