Четирима митрополити осветиха Светия престол в криптата на новия храм “Св. Игнатий Старозагорски”

STZAGORA.NET
*
Старозагорският митрополит Галактион се появи оздравял за пръв път публично днес след пътния инцидент край Симеоновград, който преживя на 21 май миналата година. Това стана на освещаването на Светия престол в олтара на криптата “Живоприемний источник” (символ на Света Богородица) в новия храм “Св. Игнатий Старозагорски”. Заедно с него освещаването извършиха Западноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Неврокопският митрополит Серафим, духовници от Светия синод. Присъстваха кметът на Стара Загора Живко Тодоров и тримата му заместници – Йордан Николов, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, областният управител Георги Ранов, архонт Румен Райков, директор на ВиК – Стара Загора, който от самото начало заедно с митрополит Галактион е основна фигура в създаването на храма с патрон небесния покровител на Стара Загора, и стотици миряни от Старозагорската епархия.

Със специален църковен обред Светят престол в криптата бе осветен и облечен. В него е положена частица от мощите на Св. Яков Персиянин – нещо обичайно за старозагорските храмове. Четирите стени на криптата бяха помазани с миро. След това започна тържествената Света литургия по повод освещаването на криптата.

Предстои по-нататък във времето да бъде осветен и Светият престол в олтара на храма на основния му наземен етаж, с патрон Св. Игнатий Старозагорски.

За първи път камбаните на храма забиха тържествено на 1 юли 2014 г. по повод монтирането на кръста на централния му купол. Новият храм, чиято първа копка бе направена на 11 юли 2011 година, представлява кръстокуполна базилика с размери 17х14 м и височина на купола – 12 м.

Иконите на Христос, Богородица, свети Георги, свети Николай и Йоан Предтеча са нарисувани от младата удожничка Милена Рашкова. Три мозаечни пана, дело на Радостина Славчева, украсяват пространството над трите чучура, от които се излива водата от сондаж на 33-ия метър под основния камък.

Пет камбани, дарени от ктитори, ще огласят квартала, а изписването на купола ще бъде дело на старозагорския художник Валентин Дончевски.

Архонт Румен Райков (вторият отляво)

Присъстваха кметът, областният управител, председателят на Общинския съвет

Дядо Галактион бе с бастун-проходилка и повечето време остана седнал

Западноевропейският митрополит Антоний в подготовка за помазването на четирите стени

Иконите на Живоприемний источник (Света Богородица) в криптата

Митрополит Галактион по време на Светата литургия

Тримата гостуващи владици в целия им блясък и достолепие

#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн