Чисто бяла сова постъпи за лечение в Спасителния център на Зелени Балкани

STZAGORA.NET
*
Запознайте се с Надежда – бялата сова на надеждата, която пристигна в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

Тази странна птица е леуцист (не пълен албинос). Това е рядка аномалия в оперението – мутация, наричана “The illusion” (на български – избелване), характерна с отсъствие на цветен пигмент в перата, което придава на птицата бял цвят.

Необичайният ни пациент пристигна при нас със съдействието на РИОСВ Шумен. За съжаление след направената рентгенография ветеринарните специалисти на Центъра диагностицираха множествена фрактура (счупване) на пръстцовите кости на дясното крило.

Разбира се веднага бе назначено адекватно лечение и птицата бе настанена в реанимацията на Центъра. Тук водещи специалисти в областта на ветеринарната медицина за диви птици се грижат за нея, както и за останалите 10 пациенти.

А защо я нарекохме Надежда? Името й дадохме съвсем спонтанно. Помните ли бялата лястовица от разказа на Йордан Йовков? Иска ни се и нашата сова да е символ на нещо по-добро.

Тя пристигна в Центъра на Зелени Балкани в сюблимен момент, в който опазването на природното ни богатство е отново под заплаха и в който цялата природозащитна общност се е вдигнала на протест срещу очевидни посегателства и апетити към най-ценното ни – нашата природа.

Постъпването на Надежда екипът на Зелени Балкани прие като знак, че ние, природозащитниците, сме на прав път и имаме надежда, че ще се преборим в името на българската природа.

Предстоящите дни ще бъдат голямо предизвикателство за Надежда и ветеринарите на Центъра. Нашият екип ще продължава да ви информира за състоянието на нашия необичаен пациент.

В статията е използвана информация от публикация на Hein van Grouw, Collectiebeheerder vogels, Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis. Благодарим на Светлана Далакчиева от Природонаучния музей в Бургас за консултациите.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн