Общинският съвет на Стара Загора прие Бюджет 2016 г. за над 100 млн. лева

STZAGORA.NET
*
С 42 гласа „за“ бе подкрепен проектът за Бюджет 2016 г. на Община Стара Загора. Приходната му част за тази година е в размер на над 100 млн. лева. Общинският бюджет за текущата година почти повтори този от 2015 г., с което продължава да следва консервативната си политика, стана ясно по време на редовното заседание на старозагорския общински съвет.

„Държавните приходи – са малко над 51 млн. лева, а общинските над 49 млн. лева“, уточни председателят на ПК по финанси и бюджет Диян Димитров /ГЕРБ/. „Повишаване на данъците и таксите няма да има“, подчерта още той. „38% са предвидените инвестиции за подобряване качеството на образование. Заложени са средства за рехабилитация на Детска ясла № 6 „Щастие” и Детска градина №10 „Светлина“. Ще бъдат ремонтирани стола и салона на 11 ОУ „Николай Лилиев“, обновяване ще има и на ОУ „Георги Райчев“. Ремонт предстои и за отоплителната ситема на Математическата гимназия, а отоплителни котли ще бъдат закупени за ЦДГ № 20 „Мир“ и общинската зала за баскетбол (бивша ДЗУ)“, допълни още Диян Димитров. „За малките населени места също са отредени финансови средства – ремонт на читалища, кметства и пътна инфраструктура. Очаква се да бъде рехабилитиран пътят между селата Ловец и Борово“, каза той и обобщи, че през 2016 година Община Стара Загора предвижда около 11 млн. лева капиталови разходи.

Предстои обновяване на още междублокови пространства и паркинги в града, както и обособяване на зони за отдих и релаксация. През тази година е предвидена и реконструкция на водопроводна и канализационна мрежа в кварталите „Кольо Ганчев” и „Самара“.

Приоритетни за Община Стара Загора остават привличането на средства по европейски проекти, програми и фондове и подобряването на образователната, социалната, здравната, спортната и културната инфраструктура.

По време на редовното заседание на ОбС бе гласувана и „Награда за гражданска доблест“, която да бъде връчена на Мария Стоилова. Момичето спаси живота на шофьор на тролейбус в началото на годината и предотврати възникване на тежко произшествие. Това е проява на изключителна съобразителност, смелост и решителност в полза на обществото, която следва да бъде доведена по подходящ начин до знанието на гражданите. Такива прояви следва да бъдат давани за пример в обществото и да бъдат стимулирани по начини, уредени със закон или друг нормативен акт, гласи предложението на съветниците от Групата на ПП ГЕРБ. С 40 гласа „за“ бе подкрепата за точката, която дава на Мария парична премия в размер на хиляда лева и специална грамота.

Считано от февруари месец 2016 г., ОбС гласува да бъдат повишени заплатите на кметовете на малки населени места. В дневния ред на януарското заседание бе приет на първо четене и проекта за нов правилник за дейност на съветниците, по който работи временна комисия.

Съветниците гласуваха още и удължаването на срока на договор за управление на управителите на „Медицински център – I“ и „Диагноститично-консултативен център – I” с по една година.

Бе дадено разрешение на „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД за изграждане на дизелов модул със система за отчитане на зареждането и осигуряване на резервно електрозахранване на ТИС-4.

Общинският съвет даде съгласие Община Стара Загора да подаде проектно предложение по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, приоритетна ос „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“, за безвъзмездна финансова помощ за проект „Услуги за ранно детско развитие“.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн