Официално откриха обновената за 3 млн. лева сграда на Природо-математическата гимназия “Гео Милев” в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
След приключилия спешен ремонт на сградата на ПМГ “Гео Милев” в Стара Загора на стойност почти 3 милиона лева с ДДС, който започна през пролетта на миналата 2015 г. и приключи през есента. След като учениците влязоха отново в класните стаи на 14 декември, днес обновеното школо бе официално открито с водосвет и мило тържество. За него дойдоха областният управител инж. Георги Ранов, зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Янчо Калоянов и Красимира Чахова, зам.-областният управител Мариана Кръстева, началникът на Регионалния инспекторат по образование на МОН Татяна Димитрова, представители на неправителствени организиции, на Училищното настоятелство и директори на училища, обяви директорът на гимназията Николина Куличева. Тя припомни историята на училището, което е наследник на първото класно девическо училище в Стара Загора, създадено преди Освобождението и ръководено от Анастасия Тошева. През десетилетията се е базирало в сградите на днешните улилища 6-то и 2-ро основно, на днешната ГПЧЕ “Р.Ролан”, на Търговската гимназия и накрая тук, където е сега – на ул. “Августа Траяна” 44.

Николина Куличева благодари за усилията на Община Стара Загора сградата да бъде ремонтирата по най-бързия начин след инцидент с паднала мазилка от тавана в една от класните стаи на 23 февруари 2015 г., както и да бъде дадена сградата за ползване само на ПМГ. Тя връчи паметен плакет на Общината с благодарност лично към кмета Живко Тодоров за бързата реакция и решаването на проблемите на училището.

„Общината нямаше финансовата възможност да извърши този ремонт със собствени средства, но благодарение на решителността на кмета Живко Тодоров, част от тях бяха осигурени от правителството. Още през първия му мандат един от основните приоритети бе подобряването на училищната инфраструктура. Това ще продължи да бъде така и занапред. Продължава изграждането и подобряването на материалната база на всички учебни заведения на територията на общината“ – посочи ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. „Грижете се и поддържайте новите условия, в които имате възможност да развивате потенциала си. Този резултат бе постигнат с много работа на голям екип хора. Математическата гимназия се е наложила като име не само в национален, но и в международен мащаб. Нейните възпитаници сега имат още една предпоставка да ги множат“ – каза още Иванка Сотирова.

Основната рехабилитация на сградата на ПМГ „Гео Милев“ включва изолация на външните стени, топлинно изолиране на покрива и пода, смяна на дограмата на прозорците, както и пребоядисване и освежаване на стаите.

#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн