74 села в Старозагорска област са без ток. Магистрала “Тракия” е почистена до черен асфалт. Метър сняг на Шипка

STZAGORA.NET
*
На заседание на Областния кризисен щаб тази сутрин бе обсъдена тежката зимна обстановка в Старозагорска област. Взети са допълнителни мерки за повишаване на готовността за действие при падналите значителни валежи и създаването на организация за наблюдение на състоянието на водните съоръжения в областта.

120 специализирани машини на двете снегопочистващи фирми в областта почистват републиканската пътна мрежа. 22 са машините, които почистват пътищата в община Стара Загора.

Към момента заради снегонавявания и силен вятър са затворени изцяло за движение пътищата Шейново-Дунавци и Мъглиж-Николаево. Затворен е и пътят Медникарово-Искрица заради преляла река. Водата се изпомпва.

На прохода Шипка снегът вече е с дебелина около метър. Духа много силен вятър, платното за движение е стеснено. Продължава да вали. Подобна е обстановката и на прохода Хаинбоаз.

По цялата републиканска пътна мрежа е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т.

От снегопочистващите фирми съобщиха, че магистрала „Тракия” в частта й в Старозагорска област е почистена до черен асфалт. На магистрала „Марица” почистването продължава в момента.

На територията на областта няма постъпили сигнали за бедстващи автомобили и за тежки пътно-транспортни произшествия.

В Старозагорска област обаче има 74 населени места, които са без ток – това са селата предимно в планинските части на региона. Населението в тях е около 29 000 души. Електрозахранването е прекъснато заради тежкия сняг и паднали върху електропроводите дървета, които са счупили стълбове. На терен работят 11 екипа, но от EVN ще пратят и допълнителни екипи от други области за справяне с авариите. Очаква се до 16 ч. днес в по-голямата част от населените места електрозахранването да бъде възстановено.

Техническият обем на яз. „Копринка” е 142 млн. куб.м. В момента в язовира има 92 млн. куб.м. Изпускат се общо 10 куб.м в секунда по канала за Стара Загора. Нивото на водоема се следи постоянно. Засега няма опасност от преливане.

Тревожно е състоянието на р. Сазлийка в Гълъбово. Нивото на водата е минало алармения праг и продължава да се покачва. Там има екип на пожарната, който е в готовност за действие.

В хижа „Морулей” снощи откъснати от света заради снега са останали 20 души. 14 от тях са тръгнали пеша и са се прибрали, други 6 са станали в хижата, в която няма ток, но се топлят на твърдо гориво.

Областният управител инж. Ранов призова жителите на Старозагорска област да ограничат пътуванията си, освен ако те не са наложителни, за да могат почистващите фирми безпрепятствено да свършат своята работа. Ако все пак ви се наложи да пътувате, бъдете много внимателни и спазвайте ограниченията при зимни условия.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн