Директорът на РИМ – Стара Загора Петър Калчев отпразнува 60 г. сред колеги, съратници и приятели

STZAGORA.NET
*

Букет за Петър Калчев от зам.-кмета на Община Стара Загора Красимира Чахова.

Петър Калчев с Областния управител Г.Ранов (в средата) и издателя на "Национална Бизнес Поща" Станимир Стоянов

60-годишен юбилей отпразнува днес директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев. Това стана в присъствието на близо 100 негови колеги, съграждани, съратници и приятели, които му поднесоха най-добрите си пожелания заедно с много цветя и подаръци.

В препълнената зала 33 на РИМ дойдоха да поздравят юбиляря областният управител Георги Ранов, зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова, Диана Атанасова – нач. отдел “Култура” в Общината, председателят на Клуба на работодателите в Стара Загора Стефан Шоселов, директорът на ТПП – Стара Загора Олег Стоилов, ръководители на институции, неправителствени организации и изтъкнати общественици.

Прочетен беше поздравителният адрес, който кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров изпрати до юбиляра. В него се казва следното:

Уважаеми господин Калчев,

Приемете моите най-сърдечни поздрави по случай Вашата 60-годишнина!

Вие сте уважаван професионалист, ценен колега и личност с активна гражданска позиция. Вашата отдаденост на праисторическата култура – този безценен капитал на нашия град, е високо оценена в научните среди и Ви отрежда заслужено място сред изследователите на праисторическото ни наследство. Монографиите “Некрополът край Берекетската селищна могила при Окръжна болница”, съавторството на книгата “8000 години Стара Загора. Раждането на Европа”, множеството статии и публикации в научни списания, допълват достойно творческата Ви биография и дават заявка за още по-интересни и новаторски интерпретации и задълбочени изследвания на проблемите на ранната металургия в каменно-медната епоха – тематика, по която работите приоритетно.

Уважаеми господин Калчев,
Желая Ви от сърце крепко здраве, неуморен дух и творческо дълголетие! Бъдете все така деен, устремен и нека професионалният Ви път е изпълнен с вдъхновение, успешно реализирани проекти и безспорен авторитет!

Живко Тодоров
Кмет на Община Стара Загора

Изследванията на Петър Калчев издигат Стара Загора като родина на европейската цивилизация отпреди 8000 години. За научния му принос говори праисторикът чл.-кор. проф.Васил Николов, ексдиректор на Националния археологически институт с музей при БАН. “Неговите приноси за праисторията на Старозагорския регион са съществена част от знанието за първата европейска цивилизация. Днешна Тракия до района на Централните Балкани и Тесалия – това е нейната сърцевина” – каза той, като припомни, че Петър Калчев е съорганизатор на два международни симпозиума за Праисторическа Тракия през последните 9 години в Стара Загора. Приветствие към Петър Калчев поднесе и Областният управител инж.Георги Ранов, както и редица други гости на тържеството.

Юбилярят получи поздравителен адрес и от председателя на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов. В поздравлението си до Петър Калчев доц. д-р Людмил Вагалински – директор на НАИМ при БАН, припомня, че РИМ – Стара Загора ще бъде домакин на следващата Национална археологическа конференция. Поздравителни адреси изпратиха и проф.д-р инж.Николай Михайлов – председател на Съвета на директорите на “Трейс Груп Холд” АД, “Домейн Менада”, директорите на историческите музеи в Русе, Хасково, Казанлък и Провадия, фирмите “КеН” АД, “Булагро”, Ротари клуб и “Зонта клуб” – Стара Загора, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател полк.Стефан Пенев, СРС “Подкрепа” – Стара Загора, Държавна Опера – Стара Загора, НЧ “Родина” – Стара Загора и ПГОХ “Райна Княгиня” – Стара Загора.

За спомен от 35-те години, през които Петър Калчев работи в старозагорския музей, неговите колеги го сюрпризираха с колаж от снимки, правени през различни периоди от трудовия му път тук – като археолог, музеен специалист и директор.

“Моята мечта беше Стара Загора да има музей. И се радвам, че тя се осъществи и ще оставя след време институцията в една прекрасна база. Искрено благодаря на архитектите Киряков и Чернев като автори на проекта за това, че бяха до мен и положиха много усилия, преодоляха много препятствия, но тази сграда стана. Благодаря и на колегите от Художествената галерия, с които правихме експозицията на музея, на Ротари и Зонта клуб за книгите, които издадохме съвместно, на ТПП – Стара Загора за плодотворната съвместна работа, на синдикат “Подкрепа” за помощта, която оказва на Музея и за това, че с тяхното съдействие вероятно ще получим и нови заплати от 2016 г.” – каза в отговор на приветствията към него Петър Калчев. Той съобщи, че РИМ – Стара Загора подготвя нова двутомна история на Стара Загора и се надява тя да стане факт с подкрепата на Община Стара Загора.

След което юбилярят покани уважилите 60-годишнината му да вдигнат с него наздравица с по чаша вино.



#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн