Дарителска вечер набра 33 000 лева за благотворителност в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
За седма поредна година неправителствени организации и клубове от Стара Загора заедно организираха Дарителска вечер “За Стара Загора”. Събитието се проведе снощи в Мол “Галерия”. По модела “Дарителски кръг” бяха набрани средства за финансиране на седем проекта. Общата сума от дарения е 33 000 лв., а средствата са разпределени по проекти както следва:

* „Забележи децата и ги пази”, Инер Уийл Клуб – 4 000 лв.
* „Хипотерапия за деца с увреждания”, Гражданско сдружение „Алтернатива 55” – 3 500 лв.
* „Адвокат на себе си”, Център за правно и културно застъпничество ТЕМИДА АРТ – 3 650 лв.
* „Спорт за здраве”, Лайънс Клуб Стара Загора – Августа и Лайънс Клуб Стара Загора – Тракия – 7 100 лв.
* „Гласове срещу насилието”, Зонта Клуб Стара Загора – 6 700 лв.
* „Нови технологии в нашите училища”, Ротари Клуб Стара Загора – 3050 лв.
* „Старозагорски олимпийски надежди”, Граждански клуб ЛИПА – 5 000 лв.

Близо 200 старозагорци и гости на града присъстваха на това уникално събитие, което нямаше да бъде възможно без подкрепата на спонсорите: фирма „Аякс”, фирма „Равдин”, пекарна „Изкушение”, винарните “Анжелус Естейт”, “Тера Тангра”, “Домейн Менада”, “Бетър Халф”, “Шато Коларово” и “Кончерто Уайнари”.

Партньори на събитието, което се проведе за пръв път в Mall Galleria Стара Загора бяха Тойота Стара Загора, МЕТРО Кеш енд Кери България, Професионална гимназия по облекло и хранене Райна Княгиня, АТЛЕТИК Фитнес, Сладкарници НЕДЕЛЯ, Корио Капилис Клиник, ЕВРИКОМ ЕООД, Минерална вода Бачково, Загорка АД, Кафе-аператив ЕМОНА, ГАЛЕРИЯ ОСЕМ и кейтърингова фирма „Пламен Петров” ООД

Дарителската инициатива се реализира с равнопоставеното участие на: Европа Директно, Агенция за регионално икономическо развитие, Обществен дарителски фонд, Търговско-промишлена палата, Клуб на работодателя, Ротари клуб, Ротаракт клуб, Интеракт клуб, Иннер Уийл клуб, Лайънс клуб – Августа, Лайънс клуб – Тракия, Зонта клуб, Клуб на виното „Дионис”, Младежки общински съвет, Екоцентър, Граждански клуб ЛИПА и Младежка банка.

ДАРИТЕЛСКИ КРЪГ „ЗА СТАРА ЗАГОРА” 2015

ПРОЕКТИ

 

„Забележи децата и ги пази”, Инер Уийл Клуб

Целта на проекта е да се осигури безопасността на децата, когато посещават организирани извънкласни мероприятия. Придвижването на групи ученици, създава необходимост за маркиране на групата, с цел привличане на внимание и опазване на живота на децата на пътя. Според проучване на необходимостта на сигнални жилетки в основните училища на Стара Загора, стана ясно, че те липсват в 9 от училищата, а в 2 от тях броят им е ограничен и крайно недостатъчен за всички деца в един клас. За целта ще бъдат закупени 660 сигнални жилетки за 11 основни училища в Стара Загора, за осигуряване на видимост на учениците при организирано придвижване при извънкласни дейности.

 

„Хипотерапия за деца с увреждания”, Гражданско сдружение „Алтернатива 55”

Цел на проекта е да допринесе за подобряване на развитието, и за разширяване възможностите за социализация и интегриране на деца с ментални увреждания чрез терапевтична конна езда.

Хипотерапията е утвърден метод за подобряване както на физическото, така и на психо-емоционалното здраве на децата. Този проект ще позволи да се предостави нова услуга доказала своите добри терапевтични резултати в Центъра за деца с аутизъм. В рамките на проекта ще се организира 4 месечен пролетно-летен курс за езда, който ще осигури включване в програмата на минимум 10 деца. Средствата ще се изразходват за заплащане на хипотерапията на специализиран клуб по конна езда, работещ с екип от 3ма специалисти – хипотерапевт, треньор и водач на коня. Също така проектът ще помогне на някои от децата, да повишат спортните си умения и да бъдат подготвяни като състезатели за Спешъл олимпикс.

 

„Адвокат на себе си”, Център за правно и културно застъпничество ТЕМИДА АРТ

Целта на проекта е децата да придобият знания за своите гарантирани от закона права, да се научат да ги отстояват и да се ползват ефективно от тях, а на възрастните да се въздейства да спазват и зачитат правата на децата.

Проектът показва как изкуството, помага на децата между 12 и 14 години да научат повече за своите права и за начините, по които да ги защитават. Вместо да четат текстове и алинеи от закона, децата влизат в ролите на филмови герои, дискутират, играят, творят. Така постепенно усвояват умения да формират и изразяват мнение и да отстояват позициите си.

 

„Спорт за здраве”, Лайънс Клуб – Августа и Лайънс Клуб – Тракия

Мотивиране на гражданите за спорт на открито чрез подобряване условията на спортните игрища в парк „Станционна градина”.

Сега изграденото комбинирано игрище в парка е с твърда настилка и предлага възможности за бадминтон, джитбол и др. Допълнителна мека настилка би предоставила много по-комфортни условия за практикуване на допълнителни спортове (тенис, волейбол, баскетбол) и по-малки рискове от травми за спортуващите. Осигуряването на седящи места ще направи спортните игрища подходящи за провеждане на любителски състезания и турнири. Спортните игрища със своите удобства ще допринесат и за подобряване цялостния облик на парка.

 

„Гласове срещу насилието”, Зонта Клуб Стара Загора

С настоящия проект се адресира проблема за нарастващото насилие в училищата. За да достигнем до учениците по адекватен начин ще се обърнем към самите тях.

10 младежи на възраст от 15 до 19 години ще преминат обучение по програма на Международната организация на момичетата скаути.

Тези младежи ще провеждат обучения под формата на дискусии на теми, свързани с насилието в различни училища. Целта е всеки от обучителите да обхване между 100 и 300 ученика. По време на масовото събитие, на което ще се съберат всички ученици взели участие в проекта, очакваме над 3 000 деца.

 

„Нови технологии в нашите училища”, Ротари Клуб Стара Загора

Целта на проекта е подрастващите да се запознават и интегрират новите технологии в образователния процес. Интерактивните дъски са един от възможните методи.

За участие в проекта преференциално ще се изберат училища, които са със статут на обучителна база на Педагогически факултет на Тракийски университет. Със средствата ще бъде финансирано закупуване на 5 интерактивни дъски за училища в Стара Загора, които все още нямат подобен тип оборудване.

 

„Старозагорски олимпийски надежди”, Граждански клуб ЛИПА

Целта на проекта е да се популяризират олимпийските спортове сред младите хора и техните родители. През 2016 ще се проведе петото юбилейно издание на Детските игри „Старозагорски олимпийски надежди”. Всяка година в игрите участват около 500 деца от 20 спортни клуба, а сред зрителите има много деца, младежи, родители и гости на града.

Патрон на игрите през годините неизменно е з.м.с. Александър Томов.

През юбилейната 2016 г. ще се разшири обхвата на участващите клубове. За пръв път игрите ще имат състезателен елемент и ще се увеличи тяхната продължителност. Проектът подкрепя подготовката и организацията на игрите.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн