Съветниците от БСП – Стара Загора настояват за отпадане на постоянната съставка от таксата за задължително предучилищно обучение

STZAGORA.NET
*
Общинските съветници от група на “БСП лява България” в Стара Загора ще се обърнат за съдействие към националния омбудсман по въпроса за месечните такси за децата, посещаващи подготвителните групи в детските градини, обединените детски заведения и училищата. Това съобщи пред медиите днес водачката на групата и общински председател на БСП Валентина Бонева. По досега действащата наредба месечната такса в седмичните детски градини е в размер на 55 лв., която съдържа постоянна част от 15 лв., плюс 40 лв. в зависимост от посещенията на детето. В целодневните градини фиксираната част от таксата също е 15 лв., плюс 35 лв. според посещенията, или общо 50 лв.

Позовавайки се на чл. 20, ал.1 от действащия Закон за народната просвета, сочещ задължителния характер на предучилищната подготовка на децата 2 години преди постъпването им в 1 клас и при навършена 5-годишна възраст, както и на Закона за предучилищното и училищното образование, който ще влезе в сила през 2016 г., социалистите предлагат, след като посещенията на въпросните подготвителни групи са задължителни, да отпадне изискването родителите да заплащат фиксираната компонента от 15 лв. в месечната такса.

В общината предучилищна подготовка в момента преминават 2208 деца, от които 1127 са на 5-годишна възраст, а 1081 – на 6 г. Задължителната част от таксата им е в размер на 320-350 хил. лв. От БСП предлагат тези средства да бъдат поети от общинския бюджет. “Тази сума не е тежка за възможностите на община като Стара Загора” – заяви Валентина Бонева. Предложението обаче не е разгледано на председателски съвет, като информацията на Бонева е, че останалите групи не са склонни да го допуснат за разглеждане и съответно да го подкрепят в пленарна зала. Като насрещен ход социалистите са решили да сезират националния Омбудсман. Те отхвърлят довода, че Общината финансира чрез своя бюджет с по близо 550 лева издръжката на всяко дете от въпросните подготвителни групи, като твърдят, че семействата на практика поемат издръжката на детето изцяло. Привеждат и примери в други общини като Габрово, където от 15 септември до 31 май не се заплаща постоянна такса от родителите, а по 1.70 лв. присъствен ден на дете. В община Сливен цялата такса е 35 лв., в Русе са без месечна такса от 10 лв. за подгответата, в Пазарджик 45 лв. струва седмичната градина, 35 лв. е таксата за целодневна детска градина в града и 30 лв. в селата. Във Велико Търново за дете в подготвителна група се заплаща 25 лв. присъствена такса, след като тамошния Административен съд е решил, че таксите за предучилищна подготовка противоречат на Закона за народната просвета, тъй като въпросната подготовка е задължителна и безплатна. В Каварна пък детските градини стават по 2 лв. на дете от следващата година.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн